Kraftigt underskott för polisen

VARSEL2003-09-05

Hela 380 miljoner kronor blir det beräknade underskottet för polisväsendet i år. Redan diskuteras varsel bland civilanställda.

De flesta polismyndigheter har beräknade underskott för 2003. En orsak är dramatiskt höjda pensionsavgifter för i år, berättar Maj Axelsson, ST-Polisväsende

– Den preliminära prognosen kom från Statens pensionsverk (SPV) i november förra året. Den visade sig vara alldeles för lågt beräknad och därför fick vi i våras en ofinansierad höjning av pensionsavgifterna.

Detta har drabbat polisväsendet mycket hårt, merkostnaden för pensioner är i år cirka 280 miljoner. ST-Polisväsende har skrivit till justitieministern och bland annat pekat på att budgetanslagen är baserade på lägre kostnader än de faktiska.

– Nu hoppas vi att polisväsendet ska tilldelas mer, men om det vet vi ännu inget, tillägger hon.

Det samanlagda underskottet på 380 miljoner kronor har också andra orsaker. Så här kan det till exempel se ut på olika håll i landet:


Dalarna: Underskott: minst 27 miljoner enligt prognos för i år. Förvarnat om varsel bland civilanställda, men förhandlingar har ännu inte påbörjats. Omställningsåtgärder i form av utbildning har startat.


Blekinge: Signaler om att passkontrollen vid hamnar måste dra ner. Enbart civilanställda berörs. Än finns inga varsel men diskussioner pågår.


Västernorrlands län, Umeå: Arbetsgivaren ska träffa facken den 18 september och gå igenom det ekonomiska läget.


Västra Götaland: Prognosticerat underskott: 236 miljoner. Sveriges EU-värdskap förde med sig extrakostnader (kravallerna). Trots löfte om kompensation har pengarna hittills uteblivit.

Planerad utbildning för civila utredare har ställts in, därför att polismyndigheterna inte anser sig ha råd att skicka deltagare.

– Det är synd, för det är en vidareutveckling för de civilanställda, säger Maj Axelsson beklagande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA