Kriminalvården frikänns från diskriminering

KRIMINALVÅRDEN2018-02-23

Arbetsdomstolen frikänner Kriminalvården från anklagelser om diskriminering, sedan myndigheten nekat en överviktig tillfälligt anställd utbildning och fast anställning.

Mannens fackförbund IF Metall hävdade i sin stämningsansökan att deras medlem diskriminerats på grund av sin vikt. Medlemmen hade vikarierat inom Kriminalvården i flera perioder. Men när han sökte den interna grundutbildningen till kriminalvårdare för tredje gången fick han besked om att han aldrig skulle klara grundkraven:

”Hon sa att jag aldrig skulle klara de fysiska proverna på grund av min övervikt. Det var en jävla käftsmäll att höra det,” sade mannen i en intervju i Mariestads-Tidningen sedan han fått besked hösten 2016. Verksamhetschefens budskap var att han kunde komma tillbaka när han gått ner i vikt.

IF Metall krävde ett skadestånd från staten om 150 000 kronor.

Nu har Arbetsdomstolen i en omfattande dom kommit fram till att det inte var diskriminering. Enligt domen kan det antas att mannens chef betraktat hans övervikt som en funktionsnedsättning, och att hänvisningen till hans övervikt därför stridit mot diskrimineringslagen. Men eftersom de sex personer som faktiskt antogs för utbildning och fortsatt anställning på andra områden alla varit mer meriterade än Metalls medlem frikänns myndigheten från diskrimineringsanklagelsen.

IF Metall åläggs att betala rättegångskostnader med drygt 180000 kronor.

Mannen säger till Arbetet att det, trots utslaget, varit värt att driva frågan i domstol:

”Jag hoppas det har gjort något bra, att det lyfter något ögonbryn på folk. Jag hoppas att de tänker efter lite på Kriminalvården”, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA