De uteblivna budgetmiljonerna kommer att påverka medlemmarnas arbetsmiljö, enligt STs avdelningsordförande Per Sunneborn.
Bild: Mostphotos
De uteblivna budgetmiljonerna kommer att påverka medlemmarnas arbetsmiljö, enligt STs avdelningsordförande Per Sunneborn.

Kriminalvården i fortsatt krisläge enligt ST

KRIMINALVÅRDEN2019-04-10

Kriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.

Problem med överbelastade anstalter och häkten samt att myndigheten tagit över transportuppdrag från Polisen fick Kriminalvården att begära 800 miljoner kronor i extra anslag redan i år. Men när finansminister Magdalena Andersson, S, presenterade vårändringsbudgeten var det extra anslaget i stället på 335 miljoner kronor.

– Flyttar man verksamhet ska naturligtvis finansieringen följa med. Allt annat skulle skapa ett hål i Kriminalvårdens budget, sade Magdalena Andersson på presskonferensen.

Men hålet som skulle fyllas var alltså större än så, enligt Kriminalvården. En knapp halv miljard kronor av det tillskott som myndigheten begärde skulle täcka underskott från tidigare år, delvis orsakade av övertagandet av transportuppdraget från Polisen 1 april 2017. Nu anslogs enbart pengar för 2019.

– Jag kan inte se annat än att faktumet kvarstår att vi ligger back, om nu siffrorna stämmer för vad transportuppdraget kostar. Det här löser inte våra problem, säger Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården.

De uteblivna miljonerna kommer att påverka medlemmarna, enligt Per Sunneborn. Det naturliga hade varit att dra ned på antalet anstalter på grund av det ekonomiska underskottet inom Kriminalvården, menar han.

– Men nu är ju det en omöjlighet eftersom vi snarare behöver fler platser. Personalen får vara fortsatt beredd på en överbeläggning med allt vad det innebär för säkerhet, trängsel och omvårdnadsproblem, säger Per Sunneborn

Det betyder också att arbetsmiljön för de anställda försämras, eftersom frustrationen hos de intagna normalt sett hamnar på dem som är närmast, det vill säga andra intagna eller de anställda, förklarar han.

För att klara sig utan de extra miljonerna behöver myndigheten ta ett antal steg tillbaka och hitta en lägre nivå för verksamheten som ändå betyder att uppdraget utförs, enligt Per Sunneborn.

– Man kommer antagligen att försöka dra ned på alla kostnader man kan hitta. En korv med bröd utan räksallad och annat extra är också en korv med bröd. Precis som ett fängelsestraff får bli ett fängelsestraff och inget mer, säger Per Sunneborn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA