Bild: Kriminalvården

Kriminalvården kan få besluta om fotboja

KRIMINALVÅRDEN2020-03-05

I en departementspromemoria föreslår regeringen att Kriminalvården ska få ökade möjligheter att besluta om regler för villkorligt frigivna. Myndigheten ska bland annat få rätt att fatta beslut om elektronisk fotboja.

Regeringen vill enligt promemorian förstärka möjligheterna för Kriminalvården kontrollera dem som villkorligt frigetts från ett fängelsestraff. I promemorian föreslås större möjligheter att föreskriva villkor om var den villkorligt frigivne ska vistas eller inte får vistas. Samtidigt föreslås att Kriminalvården ska få besluta om elektronisk övervakning av personer som är villkorligt frigivna.

Regeringen vill också öka möjligheterna att både kontrollera och stödja personer som döms till skyddstillsyn. Förslagen innebär bland annat att övervakningstiden förlängs och att möjligheterna att föreskriva var personen ska vistas eller inte får vistas ökas. Också här föreslås att Kriminalvården ska kunna fatta beslut om elektronisk övervakning av den dömde för att kontrollera att en föreskrift följs.

Enligt regeringen syftar förslagen till att öka snabbheten och flexibiliteten när det gäller beslut om övervakning, föreskrifter den dömde ska följa och åtgärder vid misskötsamhet. Därför vill regeringen att beslutsrätten flyttas från övervakningsnämnden till Kriminalvården. Förslagen är en del av regeringens åtgärdsprogram mot gängkriminalitet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA