Kris för posten i USA

USPS2012-08-06

Den amerikanska posten har slutat betala sina skulder till staten. Förra veckan skulle US postal service, USPS, ha betalat in 5,5 miljarder dollar till statskassan, men pengarna finns inte.

I bakgrunden ligger att postväsendet i USA drabbats av minskande volymer, precis som i Sverige och Europa. I och med att fysiska brev ersatts av kommunikation över internet har antalet försändelser minskat. Men amerikanska posten har ålagts en extra börda genom att kongressen beslutat att den ska betala in och fondera framtida kostnader för pensionerade medarbetare.

Under förra året gick posten med 5,1 miljard dollar i förlust, skriver USA Today. När det var dags att betala in välfärdskostnaderna till statskassan förra veckan fanns det helt enkelt inga pengar. Och när det blir dags för nästa inbetalning den 30 september kommer läget att vara likadant.

I senaten har ett lagförslag lagts fram som ska göra det möjligt för posten att anpassa kostymen till den ekonomiska verkligheten. De politiska kraven på servicenivå och kvalitet är höga och kongressen har hittills inte velat lätta på de ålägganden som lagts på US postal service.

Postväsendets chef Patrick Donahoe vill säga upp personal, lägga ned postkontor och dra in lördagsutbäringen för att förbättra ekonomin. Under tiden debatteras en privatisering av posten också i USA, medan kongressen har sommarstängt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA