Kritik för fängelsers brevhantering

KRIMINALVÅRDEN2013-12-09

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Kriminalvårdens anstalter Hall och Saltvik för hur de hanterat post till intagna. JO lämnar också över sina beslut till regeringen och riksdagens justitieutskott.

En intagen JO-anmälde Saltviksanstalten, för att post som skickats till honom från förvaltningsrätten blivit omhändertagen sedan han vägrat att låta personal läsa breven. Han tilläts bara läsa domen från förvaltningsrätten i närvaro av Kriminalvårdens personal, och hindrades att skriva av innehållet i brevet i syfte att skriva ett överklagande.

”Genom att kriminalvårdarna tog ifrån honom domen, försvårades hans möjligheter att ta tillvara sin rätt att få domen överprövad. Att en anstalt på sådant sätt inskränker en intagens grundläggande rättigheter, är inte acceptabelt”, skriver JO.

En annan intagen har anmält anstalten Hall för flera likartade fall, där hans post blivit beslagtagen av Kriminalvården. Också i det fallet är JO kritisk, bland annat mot att personalen inte haft tillräcklig kunskap om myndighetens regler.

Enligt JOs beslut är Kriminalvårdens regelverk för omhändertagande och kvarhållande av försändelser otydligt på flera punkter, och därför överlämnas besluten också till riksdag och regering.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA