Kritik mot Arbetsförmedlingens kontrollarbete

A-KASSAN2018-10-31

Det finns omfattande brister i Arbetsförmedlingens arbete med kontroller av arbetssökande. Det visar ytterligare en rapport som Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, lämnat över till regeringen.

Arbetsförmedlingen har en viktig roll för att kontrollen i arbetslöshetsförsäkringen och de arbetsmarknadspolitiska programmen ska fungera som den är avsedd, konstaterar IAF i sin rapport. Men det finns omfattande brister i hur myndigheten utför sitt kontrollarbete, anser myndigheten.

”Arbetet med handlingsplaner och aktivitetsrapporter lever inte de upp till de krav som finns. Vi ser också att det finns brister i hur arbetsförmedlarna lämnar underrättelser till a-kassorna”, kommenterar generaldirektör Peter Ekborg, IAF, i ett pressmeddelande.

Bristerna i Arbetsförmedlingens kontrollarbete ger konsekvenser för den enskilde, för samhället och för arbetslöshetsförsäkringens omställningsfunktion och legitimitet, anser IAF:

”En svag kontrollfunktion riskerar att förlänga tiden i arbetslöshet för den som söker jobb. Det finns också risk att det blir felaktiga utbetalningar från arbetslöshetsförsäkringen och aktivitetsstödet”, menar Peter Ekborg.

Arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som ett omställningsstöd för den som söker jobb. Arbetsförmedlingens kontroller är en viktig del både för att ge stöd för arbetssökande att snabbt komma i arbete och för att kontrollera att den som är arbetssökande sköter sitt åtagande för att ha rätt till ersättning, konstaterar IAF.

Avvikelser har enligt IAF konstaterats i de flesta delarna av kontrollkedjan. Bland annat följer inte Arbetsförmedlingen reglerna när det gäller arbete med handlingsplaner och aktivitetsrapporter. Till exempel saknar många arbetssökande en handlingsplan och granskningarna av aktivitetsrapporterna är i många fall bristfälliga. Arbetsförmedlingen brister även i sin skyldighet att underrätta arbetslöshetskassorna när det kan antas att den arbetssökande inte uppfyller regler och villkor för ersättning. Exempel på detta är att hälften av arbetsförmedlarna själva har uppgett att de inte lämnat alla underrättelser som de borde, konstaterar IAF.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA