Kritik mot EUs öppenhet

EU-PARLAMENTET2003-09-29

Ministerrådet använder egna, ogiltiga, hemligstämplar och kommissionen har inte skapat ett, utan flera, register, skriver EU-parlamentet i en kritisk utvärdering av hur EUs öppenhetsakt tillämpats.

Tillämpningen av den öppenhetsakt som började gälla i december 2001 får kritik av EU-parlamentet.

Ministerrådet får bland annat kritik för att inte lämna ut medlemsländernas ståndpunkter, vilket enligt parlamentet strider mot såväl syftet som innehållet i förordningen.

Rådet har också infört hemligstämplarna ”limited” och ”restricted” som inte finns med i förordningen. Möteshandlingar lämnas inte ut och hänvisning till känsliga handlingar registreras inte.

Kommissionen har i 38 procent av de fall där handlingar begärts ut vägrat tillgång med hänvisning till olika eller ospecificerade undantag, vilket inte är acceptabelt.

Kommissionen har inte skapat ett, utan flera, elektroniska register, men enligt parlamentet är syftet att skapa ett enhetligt register.


Cecilia Malmström (fp), som var med och utarbetade reglerna menar att de riskerar att bli en papperstiger.

– Sedan EUs offentlighetsprincip infördes avslås fler förfrågningar än tidigare och ministerrådet har börjat med hemgjorda hemligstämplar. Det är helt i strid med andan i reglerna och visar på att sekretessreglerna missbrukas, säger hon.


Michael Cashman, britt från den socialdemokratiska partigruppen, ansåg, när han föredrog betänkandet, att EUs institutioner hade gjort betydande framsteg sedan förordningen infördes, men att situationen fortfarande var otillfredsställande. Han uppmanade rådet och kommissionen att oftare lämna ut handlingar.

Utlämnade handlingar

Under 2002 lämnade ministerrådet ut 89,1 procent av handlingar som begärts ut, kommissionen lämnade ut 68 procent och parlamentet 98,7 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA