Kritik mot Försäkringskassans webblösningar

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2015-10-02

Enligt Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, är lagen inte anpassad till de webblösningar som Försäkringskassan inför. Automatisk handläggning av förmåner bör föregås av en omfattande utredning, anser ISF.

Försäkringskassan vill få fler att göra sin anmälan på webben. Syftet är att kvaliteten i handläggningen ska bli högre, och utbetalningarna säkrare. ISF konstaterar i en rapport att myndighetens arbete med automatisering pågår utan att lagstiftaren nödvändigtvis har anpassat reglerna till en automatisk handläggning.

”En automatisk handläggning av en förmån bör emellertid föregås av en omfattande utredning och problematisering av förutsättningarna för automatiseringen”, skriver ISF i ett pressmeddelande.

Det finns fördelar med ett standardiserat regelverk som kan medge en automatisk handläggning, konstaterar ISF. Då kan resurser omfördelas från personalkrävande manuell handläggning till efterhandskontroller. Men om förmånen och reglerna förutsätter en individuell prövning är en automatisering mindre lämplig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA