Kritik mot förslag om utförsäkrade

SJUKFÖRSÄKRING2009-10-07

Regeringens förslag till samordning mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen kring de 50 000 personer som blir utförsäkrade får kritik också av TCO och SKL.

Regeringen har föreslagit att Arbetsförmedlingen ska ta över ansvaret för de 50 000 människor som blir utförsäkrade från årsskiftet. Sveriges kommuner och landsting, SKL, riktar skarp kritik mot den korta remisstiden på tre veckor, men framför allt uttrycker man oro för att kommunerna får högre socialbidragskostnader.

– Vi tycker att man har glömt arbetsgivarperspektivet och vi är oroade över att man kommer att vältra över kostnaderna på kommunerna när fler behöver socialbidrag, säger Agneta Jöhnk, chef för arbetsgivarpolitiska avdelningen på SKL, till Dagens Nyheter.

Också TCO kritiserar regeringens förslag i sitt remissvar.

– Krångelmängden ökar och det kan urholka legitimiteten för hela systemet, vilket är mycket allvarligt, säger TCOs utredare Kjell Rautio till Dagens Nyheter.

Han pekar på att många av de berörda inte kommer att kunna arbeta. Liksom SKL befarar TCO att kommunerna får ta en stor del av kostnaden för de utförsäkrade. Kjell Rautio konstaterar också att hela reformen kan komma att rivas upp i händelse av ett regeringsskifte efter valet nästa år. Det skapar stor osäkerhet för de berörda:

– Vi har tidigare tyckt att man skulle nå en bred politisk uppgörelse över blockgränserna, säger Kjell Rautio.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA