Kritik mot information hos domstolarna

INTEGRITET2014-10-03

Datainspektionen, DI, riktar skarp kritik mot att besöksdatorer hos domstolarna gör det möjligt att kartlägga i detalj hur enskilda personer förekommer i olika mål och ärenden.

DI har granskat besöksdatorerna hos fyra domstolar – tingsrätterna i Attunda, Uppsala och Västmanland samt förvaltningsrätten i Uppsala. Alla fyra har besöksdatorer som allmänheten kan använda för att få tillgång till information. Datorerna är kopplade till domstolarnas verksamhetsstöd. Systemet syftar till att i enlighet med offentlighetsprincipen ge allmänheten insyn i domstolarnas verksamhet.

Men DI är kritisk till hur mycket information som kan nås via besöksdatorerna. Vid inspektionerna gjorde myndigheten slumpmässiga sökningar på besöksdatorerna. Vid sökning på för- och efternamn i samband med ett skattebrott visade besöksdatorn att personen förekom i samband med tre andra brottmål. I ett fall var personen misstänkt för brott och i de två andra angiven som vårdnadshavare. På träfflistan visades också personnumret. I de två fall där personen var vårdnadshavare informerade besöksdatorn också om den andre vårdnadshavarens namn och personnummer, samt att också den personen var misstänkt i ytterligare ett brottmål.

”Via besöksdatorerna går det att få fram betydligt mer information än vad domstolarna är skyldiga att förse allmänheten med för insyn i domstolarnas verksamhet. Systemet gör det enkelt för vem som helst att kartlägga enskildas förehavanden. Det är inte syftet med offentlighetsprincipen”, säger juristen Erika Uddén vid DI i ett pressmeddelande.

Också om en persons namn enligt domstolen ska omfattas av sekretess visas ändå personnumret. Därigenom går det att söka vidare på andra ärenden där personen förekommer, och få fram uppgifter som domstolen i ett annat mål har beslutat ska omfattas av sekretess.

Enligt DI gäller de påtalade bristerna för alla domstolar som har besöksdatorer kopplade till domstolarnas verksamhetssystem (Vera).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA