Kritik mot ny lag om unga asylsökande

ASYL2017-01-12

Migrationsverket varnar i ett remissvar för att nya åldersgränser i asylprocessen kommer att skapa nya problem med åldersbestämningar. Flera andra remissinstanser varnar för att reglerna skulle bli svåra att tillämpa.

Regeringen har begärt in synpunkter på ett lagförslag kring ensamkommande flyktingbarn. Förslaget skulle innebära att den som studerar på gymnasienivå ska kunna få uppehållstillstånd för att slutföra studierna, även om det saknas tillräckliga skyddsskäl för att få uppehållstillstånd. Men enligt förslaget ska det bara vara tillämpligt för den som fyllt 17 år.

Migrationsverket varnar i sitt remissvar för att den föreslagna lagstiftningen är komplicerad och kan försämra rättssäkerheten. Myndigheten påpekar också att det kommer att bli ännu svårare att förmå den som inte har skyddsskäl att lämna Sverige, om personen redan fått gå färdigt gymnasiet under vistelsen här. Att införa en ny åldersgräns komplicerar ytterligare Migrationsverkets bedömningar. Den som är 16 år ska inte kunna omfattas av möjligheten att gå färdigt gymnasieskolan, medan någon som är 17 år kan få längre uppehållstillstånd än den som är 18 och alltså bedöms som vuxen.

”Förslaget innebär att ett barn som ännu inte är i gymnasieålder kommer att tvingas återvända till sitt hemland, medan ett betydligt äldre barn kommer att erbjudas en möjlighet till långt eller permanent uppehållstillstånd”, konstaterar Migrationsverket.

Också Kammarrätten i Stockholm är kritisk till lagförslaget. Inte bara enskilda berörda personer kommer att få svårt att förstå reglerna, de kommer också att bli svåra att tillämpa för både Migrationsverket och domstolarna, skriver kammarrätten. Den korta remisstiden har gjort att inte ens kammarrätten anser sig riktigt förstå den komplicerade lagstiftningstexten.

Barnombudsmannen, BO, är i grunden positiv till att ungdomar ges möjlighet att slutföra påbörjade gymnasiestudier. Men också BO påpekar att lagförslaget är komplicerat. Det ger nio olika möjliga tillämpningar för den unge asylsökande, vilket gör att BO känner oro för hur Migrationsverkets handläggare ska klara av tillämpningen och för hur gode män och offentliga biträden ska kunna förklara för den unge varför det ena eller andra beslutet har fattats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA