Kritik mot polisens vapenanvändning

POLISEN2014-06-04

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders kritiserar polisens vapenanvändning. Organisationen kräver att regeringen gör en ordentlig utredning av varför dödsskjutningarna ökar.

Civil Rights Defenders anser att polisen sopar problemet med det växande antalet dödsskjutningar under mattan, skriver Dagens Nyheter. Under 2013 inträffade fyra dödsskjutningar, och hittills i år har tre personer dödats av polisen i samband med ingripanden. Organisationen kräver att justitiedepartementet tillsätter en ordentlig utredning. ”Det borde ha gjorts för länge sedan”, säger chefsjuristen John Stauffer till tidningen.

Civil Rights Defenders är anser att den svenska lagstiftningen kring polisens skjutvapenanvändning är föråldrad och otydlig:

”Det är oklart för poliserna när de har laga befogenhet att använda sina skjutvapen. Därför hamnar de i situationer där de tvingas skjuta i nödvärn, vilket ökar risken för dödlig utgång”, säger John Stauffer till DN.

Organisationen vill också att polisens användning av hålspetsammunition upphör, eftersom den orsakar stora skador på kroppen och ökar risken för dödlig utgång.

Polisen tycker inte att lagstftningen är otydlig och vill inte återgå till användande av mantlade kulor:

”Vi vill inte komma tillbaka till samma läge som förut då vi kunde vara tvungna att skjuta 10–15 skott för att få stopp på en person och riskera att skada någon annan”, säger enhetschefen Per Engström vid Rikspolisstyrelsen till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA