Kritik mot provisoriskt häkte

KRIMINALVÅRDEN2018-08-31

Stäng ned häktesverksamheten i polisens arrest i Östersund. Den uppmaningen skickar Justitieombudsmannen, JO, till Kriminalvården och riktar stark kritik mot myndigheten som i tolv år drivit häktesverksamhet i provisoriska lokaler.

Kriminalvården driver sedan 2006 en provisorisk häktesverksamhet i Polismyndighetens arrest i Östersund. Redan i samband med en inspektion 2013 uttalade JO att Kriminalvården allvarligt borde överväga lämpligheten av att fortsättningsvis placera häktade i lokalerna. Efter en andra inspektion 2016 ansåg JO att Kriminalvården, om inte omedelbara åtgärder vidtogs, skulle upphöra med att placera häktade personer i lokalerna.

”Kännetecknande för en provisorisk verksamhet är att den är tillfällig. Häktet har dock bedrivits på detta sätt under tolv år, och gränsen har därmed sedan länge passerats för när verksamheten kan beskrivas som tillfällig. Det har en under längre tid varit fråga om en permanent häktesverksamhet som bedrivits i bristfälliga lokaler. Enligt min mening är det bekymmersamt att myndigheten har låtit detta fortgå under så pass lång tid”, skriver chefs-JO Elisabeth Rynning i sitt beslut.

Det har över tid skett vissa förändringar i lokalerna, konstaterar JO. Kriminalvårdens avsikt är att lokalerna bara ska användas för placering av intagna med restriktioner. Trots det kvarstår enligt JO det faktum att lokalerna inte är lämpade att bedriva häktesverksamhet i. Den enda rimliga lösningen är att Kriminalvården slutar att använda de nuvarande lokalerna som häkte och inte återupptar häktesverksamheten i Östersund förrän det finns ändamålsenliga lokaler, anser JO.

”Jag är mycket kritisk till att Kriminalvården fortsätter att bedriva häktesverksamhet i lokaler som uppvisar i stort sett samma allvarliga brister som noterades för fem år sedan”, skriver Elisabet Rynning i beslutet som nu överlämnas till Justitiedepartementet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA