Kritik mot Rekryteringsmyndighetens rekrytering

REKRYTERINGSMYNDIGHETEN2019-01-08

Rekryteringsmyndigheten får omfattande intern kritik för en rekrytering som gjordes 2018, skriver Dagens Nyheter. När en chefspsykolog skulle anställas annonserades tjänsten ut på en anslagstavla. Nu har Statens överklagandenämnd beslutat att förfarandet ska göras om i ett fall.

Rekryteringsmyndigheten är en civil myndighet under Försvarsdepartementet och har i uppdrag rekrytera till befattningar inom Försvarsmakten och Polisen. Under 2017 försökte myndigheten att rekrytera en chefspsykolog till sin egen förvaltning, där ett 50-tal psykologer arbetar. Men myndigheten blev inte nöjd med någon av de sökande till den utlysta befattningen, skriver Dagens Nyheter.

Dagarna före jul 2017 annonserades jobbet ut på nytt. Sista ansökningsdag var 3 januari 2018. Annonsen publicerades inte på webben, utan blev uppsatt på en fysisk anslagstavla inne på myndighetens huvudkontor i Karlstad, trots att också Stockholm angavs som möjlig tjänstgöringsort, uppger tidningen.

Under ansökningstiden fick myndigheten bara en ansökan till chefsjobbet. Den sökande var en person med kopplingar till den chef som ansvarade för rekryteringen, skriver Dagens Nyheter. Den sökande anställdes och ansvarar nu för den psykologiska verksamheten vid myndigheten.

Tillvägagångssättet har väckt intern kritik, skriver tidningen, som pratat med flera psykologer på myndigheten.

Tillsättningen överklagades till Statens överklagandenämnd av en av dem som sökte jobbet under den första ansökningsomgången, men som då ratades. Hon har tidigare arbetat nio år på myndigheten och blev kallad till intervju under rekryteringen sommaren 2017. Men när tjänsten annonserades ut på nytt blev hon inte informerad.

I november 2018 kom Statens överklagandenämnd med sitt beslut. Anställningsförfarandet ska göras om i hennes fall, vilket kan leda till att myndigheten blir sittande med två chefspsykologer.

”Då behöver vi göra en omplaceringsutredning. Därefter är det de vanliga turordningsreglerna som gäller”, säger Petra Knape vid myndighetens HR-avdelning till Dagens Nyheter.

Enligt Petra Knape har myndigheten inte på något sätt frångått några regler eller lagar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA