Kritik mot skolor vid SiS ungdomshem

SIS2016-08-24

Utbildningen vid SiS ungdomshem lever inte upp till lagens krav och varierar kraftigt mellan de olika institutionerna. Det konstaterar Skolinspektionen efter en granskning.

Den som är omhändertagen och bor på ungdomshem har samma rätt till utbildning som andra elever. Men utbildningens kvalitet varierar kraftigt mellan olika skolor, anser Skolinspektionen efter en riktad tillsyn av utbildningen vid SiS ungdomshem.

Granskningen visar att utbildningen inte följer de bestämmelser som gäller för verksamheten och som ska motsvara grundskola. Alla skolpliktiga elever deltar inte i undervisningen och alla skolor erbjuder inte alla grundskoleämnen.

”Det är allvarligt att elever som redan är mycket utsatta i samhället inte alltid får den utbildning de har rätt till. Vi har sett stora variationer i utbildningen mellan de olika skolorna, vilket innebär att elevernas rätt till utbildning avgörs vid vilket ungdomshem de blir placerade”, säger Dan Porsfelt vid Skolinspektionen i ett pressmeddelande.

Enligt granskningen är det skillnad mellan skolorna hur fort ungdomarna kommer in i undervisningen och i vilken omfattning de sedan deltar. Enligt Skolinspektionen varierar synen på skolverksamhetens roll i förhållande till det vårdande och behandlande uppdraget. SiS behöver vidareutveckla samarbetet mellan olika personalgrupper för att stödja eleverna att nå målen i utbildningen.

Skolinspektionen har besökt 10 av SiS totalt 30 skolor. Vid samtliga 10 finns brister i det systematiska kvalitetsarbetet. Enligt granskningen pågår ett utvecklingsarbete inom SiS, men rektorerna vid de olika skolorna har hunnit olika långt. Skolinspektionen förelägger SiS att rätta till bristerna senast mars 2017.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA