Kronofogden betalade till fel person

KRONOFOGDEN2017-02-22

Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot Kronofogdemyndigheten för att myndigheten blandat ihop vem som var fordringsägare och vem som var skyldig pengar.

Kronofogden skickade kravbrev till fordringsägaren och betalade ut pengarna till den som var skyldig pengar. Dessutom dröjde det innan den som egentligen skulle ha pengarna fick sin utbetalning från myndigheten, konstaterar JO i ett kritiskt beslut.

Göta hovrätt hade efter ett brottmål förpliktigat den dömde att betala 9 100 kronor plus ränta till brottsoffret. Sedan brottsoffret ansökt om verkställighet hos Kronofogden kom pengarna in på myndighetens konto. Men av misstag betalade Kronofogden ut pengarna till den dömde i stället för till brottsoffret. När det upptäcktes skickade Kronofogdemyndigheten ett kravbrev till brottsoffret i stället för till den dömde. För dessa felaktiga åtgärder får Kronofogdemyndigheten kritik av JO.

Brottsoffret fick till slut sina pengar av Kronofogden. Då hade det gått mer än två månader sedan han påpekade att han inte hade fått pengarna. Också för den långa handläggningstiden får Kronofogdemyndigheten också kritik av JO.

JO är också kritisk till att Kronofogden, under JOs handläggning, hävdat att den andra utbetalningen av pengar måste hanteras i särskild ordning och betraktas som skadestånd:

”För den enskilde som har blivit av med sina pengar är det naturligtvis mindre intressant vilka juridiska konstruktioner som kommer till användning. Det viktiga är att han eller hon får tillbaka pengarna snabbt”, skriver JO Lars Lindström i beslutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA