Kronofogdens nedläggningar väcker protester

KRONOFOGDEN2018-10-31

Samtidigt som Kronofogden omlokaliserar flera Stockholmskontor lägger man ned kontoren i Arvika, Hudiksvall och Mora. Detta har fått såväl anställda som politiker att ifrågasätta om Kronofogden feltolkat uppdraget från regeringen.

I linje med regeringens önskemål att stärka den statliga närvaron utanför Stockholm har Kronofogden beslutat att avveckla två av sina Stockholmskontor och omlokalisera tjänsterna till Falun, Gävle, Kalmar, Karlstad, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Visby och Östersund.

Men dessutom läggs kontoren i Arvika, Hudiksvall och Mora ned. Verksamheterna vid dessa kontor flyttas till närliggande, större städer. Något som fått medarbetare och lokalpolitiker att reagera starkt.

Personal på kontoren i Arvika, Hudiksvall och Mora har gemensamt skrivit ett öppet brev där de frågar sig varför deras kontor ska läggas ned när regeringen har beslutat om decentralisering av statliga myndigheter, rapporterar SVT. De anställda skriver bland annat att en nedläggning kommer att innebära ökat resande, att det saknas underlag för beräkning av de ekonomiska konsekvenserna och att risken är stor att sjukfrånvaron kommer att öka när personal tvingas pendla till andra städer. De skriver också att legitimiteten för orter med mindre än 20 000 invånare kommer att minska om myndigheter fortsätter att ta bort servicen på dessa orter.

Även politiker ifrågasätter Kronofogdens beslut. I ett öppet brev till Kronofogden som publicerats i Dalarnas Tidningar skriver fyra representanter för Socialdemokraterna att ”Kronofogdens beslut om nedläggningen innebär motsatsen till den glesbygdspolitik som riksdag och regering vill föra”.

I en debattartikel i Hela Hälsingland skriver två politiker från Moderaterna att Kronofogdens beslut är dåligt ur skattebetalarnas perspektiv. De vill att regeringen i ett regleringsbrev ska kräva att Kronofogden ändrar sitt beslut. ”Vi kommer på alla sätt arbeta för det, brett över partigränserna i länet”, avslutar de.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA