KU kritiserar rutiner i digitala arbetsgrupper

REGERINGSKANSLIET2019-02-01

Tjänstemännen på Regeringskansliet behöver ändra sina rutiner för att säkerställa att offentlighetsprincipen följs, anser riksdagens konstitutionsutskott. KU. I sin granskning riktar KU kritik mot handläggningen av digitala arbetsgrupper.

Av:  Carl von Scheele

Den moderna tekniken har skapat arbetsmetoder som tidigare lagstiftare inte tänkt på, konstaterade Hans Ekström, S, ordförande i KU, när riksdagen debatterade dess höstgranskning av Regeringskansliet i förra veckan.

Digitaliseringen av arbetet inom Regeringskansliet har lett till att man bildat digitala arbetsgrupper som sparar sina handlingar på gemensamma utrymmen i it-systemen, så kallade digitala arbetsytor eller projektytor. Där har varje deltagare tillgång till hela materialet.

I ett antal fall fann KU brister. Handlingarna klassades rutinmässigt som arbetsmaterial. I stället borde en juridisk bedömning ha gjorts i varje enskilt fall för att se om vissa handlingar borde varit offentliga.

Det fanns även brister i beslut om vilka tjänstemän som utsetts till arbetsgrupperna. KU anmärkte också på att dokumentation av möten med utomstående ofta saknades.

”Det är extra allvarligt om just Regeringskansliet frångår eller naggar offentlighetsprincipen i kanten. På den punkten finns det tyvärr helt klart utrymme för förbättring”, konstaterade moderaten Ida Drougge i riksdagsdebatten om utlåtandet.

KU granskade också Regeringskansliets upphandlingar. För sju år sedan fick Regeringskansliet kritik för bristande dokumentation, konstaterade KU. Även denna gång fanns sådana brister.

I direktupphandlingar, som är mindre upphandlingar utan lagkrav på anbud i en viss form och där en beställning kan ske vi telefon eller e-post, fann KU till exempel att muntliga offert hade inhämtats, men inte dokumenterats.

KU kräver även denna gång att rutinerna förbättras.

”Upphandlingarna får inte hanteras godtyckligt på grund av eventuella personliga känningar inom berört departement”, underströk Johan Widegren, M, från riksdagens talarstol.

Regeringen fick dessutom kritik för att den lämnar ett stort antal propositioner sent på våren till riskdagen. KU granskade valåren 2002, 2006, 2010, 2014 och 2018 då detta är särskilt förekommande.

Det skapar problem för riksdagens arbete och regeringens beteende är djupt otillfredsställande, konstaterade Konstitutionsutskottet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA