Doktoranden Moa Sandström och projektledaren för Kultur på campus, Jonas Ericson, på plats vid vid Melody Farshins uppträdande på universitetet. »Vi har två ledstjärnor: bredd och kvalitet«, säger Jonas Ericson.
Bild: Jonatan Stålhös
Doktoranden Moa Sandström och projektledaren för Kultur på campus, Jonas Ericson, på plats vid vid Melody Farshins uppträdande på universitetet. »Vi har två ledstjärnor: bredd och kvalitet«, säger Jonas Ericson.

Kultur på campus ska frigöra kreativiteten

SÅ GJORDE VI: HÖGSKOLAN2018-03-06

Att få tillgång till högklassiga kulturarrangemang gratis på jobbet är ett genialt koncept, tycker Moa Sandström. Hon syftar på Umeå universitets Kultur på campus som startats och drivs av Jonas Ericson.

Av:  Karin Thorsell

Sedan 2003 har Kultur på campus lunch­evenemang nästan varje vecka. I genom­snitt kommer runt 300 studenter och medarbetare vid universitetet varje gång.

På programmet finns ståupp­komiker, författarsamtal, film, ny­cirkus, opera, pop-, rock-, folk- och klassisk musik. Bland dem som medverkat finns musiker som Laleh och Eldkvarn, komiker som Al Pitcher och Emma Knyckare samt författare som Katarina Wennstam och PO Enquist.

– Vi har två ledstjärnor: bredd och kvalitet. Det är inte för att vi har en jätte­hög budget utan för att vi sam­arbetar med andra arrangörer. Om någon tar hit en stor komiker som Robin Paulsson till Umeå frågar de »Vill ni vara med?«. Och om vi tar hit någon så frågar vi om andra vill vara med, berättar Jonas Eric­son, projektledare för Kultur på campus och ST-medlem.

Han jobbade som kommunikatör på universitetet när han tillsammans med sin kompis Per Rylander ville skapa en mötesplats som frigör kreativitet hos dem som kommer dit.

I början fick de stöd från olika håll. Någon kopierade affischer, någon bokade en lokal. I dag får Kultur på campus en »bra budget« från universitetet.

ST-medlemmen Moa Sandström, doktorand i samiska studier, tycker att det är en ynnest att få ta del av kultur på ett så lättillgängligt sätt.

– Jag har inte så stora möjligheter att gå på kulturevenemang på kvällstid och då är det så fantastiskt att kunna få små karvsnitt på lunchen när jag ändå ska äta. Att det även är gratis har en demokratisk poäng. För mig ger det här framför allt inspiration, nya tankar och energi – och det ger en försmak till längre föreställningar på kulturscenen i Umeå.

Moa Sandström har själv uppträtt här med musikgruppen Stina och Arktis och menar att det är trevlig stämning och proffsigt genomfört också för artisterna.

Dieter Müller, vicerektor på Umeå universitet, säger att arbetsgivaren betalar för kultur på ungefär samma sätt som för friskvård.

– Det är bra för personalen och det är väldigt populärt. Det fyller syftet mycket väl. Dessutom är det ett mervärde att det skapat en bra kommunikation med kulturlivet i Umeå. Att and­ra som inte har något med universitetet att göra kommer hit eller vet att det pågår saker här är också bra. Vi vill vara en öppen plats.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA