Kultur viktig för välfärden

DEBATT: DEBATT2003-08-06

I ett intressant inlägg tar Ulf Hamilton upp behovet av en ny kulturpolitik, bland annat mot bakgrund av en förväntad arbetstidsförkortning. Han understryker fritidens allt viktigare roll i samhällsförändringen. Som socialdemokratiska kulturpolitiker i riksdagen vill vi gärna kommentera hans inlägg.

Vi har ingen annan uppfattning än Ulf Hamilton om kulturens roll i samhället och vilken ny roll kulturen kan få när människor får mer fri tid och mindre arbetstid.

Vi är väl medvetna om att mycket mer behöver göras men vi vill ändå hävda att den socialdemokratiska regeringen har satsat rejält på kultursektorn.

Under de år då landets ekonomi var körd i botten och vi tvingades att göra nedskärningar klarade sig kulturen relativt bra.

Kultursektorn var den enda sektor som fick utökade ekonomiska ramar under dessa år. Denna satsning har också fortsatt in på 2000-talet.

Alla vi som tycker att kulturen är en väsentlig del av välfärdssamhället måste gemensamt arbeta för att den verkligen får sin beskärda del av det ekonomiska utrymmet.
Alltså alla vi som inser att om kulturen ska blomstra måste det offentliga (stat, kommuner och landsting) ta ett stort och avgörande ansvar för ekonomiska satsningar inom kulturområdet.

Vi socialdemokrater är för marknadsekonomin. Men om kulturlivet ska göras till största delen beroende av marknadskrafterna kommer mycket av det att förtvina. Därför är den offentliga finansieringen av helt avgörande betydelse.
Regeringen har lagt fast en ”dagordning för kultur 2003–2006”.
Den innehåller bland annat följande:

Barnen först
Barnkulturen har en central roll i svensk kulturpolitik. Vi vill bland annat verka för att förbättra verksamheten i den kommunala musik- och kulturskolan samt förbättra förskolornas förmåga att uppfylla läroplanens kulturuppdrag.

Kultur på jobbet
Den nationella folkhälsokommittén konstaterade att ”deltagande i kulturlivet och god hälsa följs åt oberoende av tidigare kulturvanor”. Därför ska vi verka för att kulturen åter blir ett naturligt inslag på arbetsplatser och i arbetsliv samt analysera konsekvenserna av lika villkor för fysiska aktiviteter/motion och för kultur i arbetslivet. Ett annat mål är att föra in kulturen i rehabiliteringen av långtidssjukskrivna.

Kulturarv för alla
Flertalet av de statliga museerna i Sverige kommer att få fri entré. Det ökar museernas möjligheter att nå de människor som sällan eller aldrig besökt ett museum.

Kulturarbetarnas roll
Under perioden 2003–2006 ska vi tillsammans med kulturarbetare, konstnärsorganisationer och arbetsgivare diskutera och pröva konstnärens roll även i andra sammanhang än i det rena kulturlivet.
Konstnärer och kulturutövare i skolor, på arbetsplatser eller i helt nya miljöer är också en väg att öppna kulturen för andra.

Kulturell mångfald
Sverige präglas idag av etnisk och kulturell mångfald. Det måste avspeglas i kulturinstitutionernas innehåll och hur de arbetar.

Arkitektur, form och design
Ibland har ett ensidigt ekonomiskt och tekniskt synsätt präglat byggandet på bekostnad av kvalitet och skönhetsvärden. Vi vill stärka förutsättningarna för kvalitet och skönhet i   byggandet samt göra form och design tillgängligare.

Detta är några exempel på vad vi vill göra under de kommande åren. Ulf Hamilton efterlyser en ny kulturpolitik. Vi tycker att den kulturpolitik vi driver är både modern och nydanande. Vi vill inte strida om ord. Det viktiga är att vi är eniga om kulturens betydelse i samhällslivet.

Lars Wegendal
Matilda Ernkrans

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA