Kustbevakningen bäst i klassen

STATSFÖRVALTNING2018-08-15

Kustbevakningen lyfter genomsnittet när myndigheten för första gången är med i Kantar Sifos anseendeundersökning. Med 61 poäng hamnar Kustbevakningen allra högst när det gäller svenskarnas förtroende.

Förtroendet för de svenska myndigheterna är i stort sett oförändrat. I ett internationellt perspektiv är allmänhetens tillit hög till hur samhället är organiserat i Sverige, skriver Kantar Sifo i ett pressmeddelande. Kustbevakningen ligger i topp följd av SMHI, Konsumentverket, Strålsäkerhetsmyndigheten och Naturvårdsverket, som alla får mer än 50 poäng i undersökningen. I andra änden av skalan finns Migrationsverket och Arbetsförmedlingen med minus 25 och Försäkringskassan, som fallit från minus 6 till minus 20 sedan förra året.

Bland de myndigheter som tappat i förtroende sedan 2017 års mätning finns Transportstyrelsen. som gått från 25 till 18, Kriminalvården från 32 till 22 och Domstolarna från 31 till 26. Den kraftigaste vändningen uppåt står Riksrevisionen för, som vänt fjolårets låga 23 poäng till 42 år 2018.

Kantar Sifos mätning presenterades under Almedalsveckan i somras. Undersökningen omfattar 39 statliga myndigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA