Kvinnor tackar nej till chefsjobb

JÄMSTÄLLDHET2003-11-04

Varannan kvinna skulle tacka nej till erbjudande om chefsjobb, enligt en TCO-undersökning. Mindre än en tredjedel av männen skulle avstå från ett chefsjobb.

En viktig orsak till de skilda svaren är att karriären krockar med familjebildningen och att kvinnor fortfarande har huvudansvar för hem och barn.

Både barnafödande och etablering på arbetsmarknaden sker allt högre upp i åldrarna, och fram till 30-årsåldern löper kvinnors och mäns karriärer och löner parallellt. Men sedan drar männen ifrån, trots att kvinnorna är bättre utbildade. Bara 25 procent av de unga cheferna är kvinnor.

Var tredje kvinna uppger att hon tar huvudansvaret för att hämta och lämna barn på dagis och för att ta hand om barnen när de är sjuka. Bara var tjugonde man säger detsamma.

Kvinnorna anser också i betydligt högre utsträckning att deras möjligheter på arbetsmarknaden påverkas mycket negativt av att ha barn: fyra av tio mot en av tjugo bland männen.

TCOs slutsats är att arbetsgivare måste se till att en chefsposition går att förena med familjeliv. Mer konkret vill TCO höja inkomsttaket för föräldraförsäkringen och införa en jämställdhetsbonus för föräldrar som delar mer jämlikt på föräldraledigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA