”Lag om trafikdata livsfarlig”

INTEGRITET2008-10-17

En lag om att lagra trafikdata kan bli direkt livsfarlig. Det anser Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén. Också STs Annette Carnhede är tveksam.

Enligt ett EU-direktiv måste medlemsländerna inrätta system för att lagra trafikdata om sms, e-post och mobiltelefoni. Ett svenskt lagförslag kommer nästa år. Svenska fackliga ledare är mycket tveksamma till vilka konsekvenser en sådan lag kan få.

– Värsta tänkbara scenario är att vi tvingas avbryta den elektroniska brevväxlingen med våra kontakter i Colombia. Vi måste tänka på deras säkerhet och nödgas hitta andra vägar att kommunicera, säger STs ordförande Annette Carnhede till TCO-tidningen.

I Tyskland har EU-direktivet redan tillämpats. Alla trafikdata sparas i sex månader. Vem som ringt vem, tidpunkt, samtalslängd och mobilernas geografiska position lagras. Syftet är att polisen ska kunna använda uppgifterna vid bekämpning av terrorism och grov brottslighet.

– Lagen är ett massivt intrång i den personliga integriteten, säger juristen Ulrike Donat till TCO-tidningen.

Ulrike Donat arbetar för det tyska fackförbundet Verdi med två miljoner medlemmar.

Verdi har begärt att den tyska författningsdomstolen ska upphäva både lagen och det bakomliggande direktivet. Enligt Verdi strider de mot grundlagens stadgande om föreningsfrihet, eftersom lagringen gör det möjligt att kartlägga alla kontakter mellan Verdi och dess medlemmar.

TCOs ordförande Sture Nordh är också oroad:

– Självfallet måste terrorism och grov brottslighet bekämpas. Men det är inte rimligt att personer som utnyttjar legitima demokratiska rättigheter får sina telefonsamtal och sms registrerade för polisiära ändamål. Det måste bekämpas stenhårt, säger han till TCO-tidningen.

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén vill att TCO tar tag i och driver frågan:

– En kommande lag kan bli direkt livsfarlig. På det här stadiet har vi fortfarande en chans att kunna påverka lagstiftningsarbetet i Regeringskansliet, säger hon till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA