För större bild, klicka på dokumentet nedan.
Bild: Malin Hansson
För större bild, klicka på dokumentet nedan.

Låg premie hos ST

FÖRSÄKRINGAR2014-02-12

STs barnförsäkring har den lägsta premien i Publikts jämförelse. Men liksom flera andra fackförbunds försäkringar ger den begränsad ersättning vid psykiska sjukdomar.

Publikt har granskat hur den barnförsäkring som ST-medlemmar erbjuds står sig i jämförelse med de medlemsförsäkringar som fackförbunden Jusek, Seko, Unionen och Vision erbjuder. Liksom för de fackliga olycksfalls-, liv- och sjukförsäkringar som grans­kats i tidigare nummer av Publikt gör de skilda villkoren det dock svårt att jämföra försäkringarnas pris och värde.

Barnförsäkringar gäller oftast tills barnet fyller 25 år. De täcker i regel inte medfödda sjukdomar. Det är också vanligt att de måste ha varit i kraft i ett halvår ­innan de täcker exempelvis invaliditet. STs och Juseks försäkringar gäller dock fullt ut från första dagen.

Christina Meder, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, säger att en bra barnförsäkring ska ersätta bestående medicinsk och ekonomisk invaliditet efter en olycka eller sjukdom.

För att bedöma medicinsk invaliditet använder försäkringsbranschen en gemensam tabell. Att bli blind på båda ögonen bedöms exempelvis som 68 procents medicinsk invaliditet.

Om en skada eller sjukdom lett till bestående nedsatt arbetsförmåga kan försäkringarna ge ersättning för ekonomisk invaliditet. I regel krävs att arbets­förmågan är nedsatt med minst 50 procent och att en rad andra kriterier är uppfyllda.

Christina Meder anser att fackliga barnförsäkringar har fördelar gent­emot andra alternativ. De kan tecknas utan hälsodeklaration och de brukar ha lägre premie, ofta densamma oavsett antalet barn.

– En nackdel kan vara att de oftast har lägre försäkringsbelopp än privata försäkringar.

Publikts granskning visar att STs barnförsäkring har den lägsta premien i jämförelsen. STs försäkring kostar 78 kronor oavsett antalet barn. Det kan jämföras med Visions lägsta möjliga premie på 133 kronor, också det oavsett antalet barn. För den summan får en medlem i Vision ett försäkringsbelopp på 888 000 kronor vardera för medicinsk respektive ekonomisk invaliditet; den högsta möjliga totala ersättningen är 1 767 120 kronor. I STs försäkring kan den sammanlagda ersättningen maximalt bli 1 370 200 kronor.

I STs försäkring är exempelvis ADHD, autism, CP och epilepsi helt undantagna. Försäkringen ger inte heller ersätt­ning för medicinsk och ekonomisk invaliditet vid psykiska sjukdomar som exempelvis anorexi, psykos och de­pression. Även i Visions, Juseks och Sekos försäkringar finns begränsningar för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och vissa sjukdomar.

– Sådana undantag är ganska vanliga, säger Christina Meder.

Unionens försäkring saknar till skillnad från de andra i jämförelsen undantag för psykisk sjukdom och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD. Förbundets försäkring ger dock ingen ersättning för symptom eller sjukdom som uppkommit före två års ålder.

De flesta barnförsäkringar har även andra ersättningar, exempelvis vid sjukhusvistelse eller vård i hemmet, för omkostnader och bestående ärr. Många har ett diagnosbelopp, en fast summa som betalas vid vissa diagnoser, som cancer.

– I många privata försäkringar ingår även vårdkostnadsersättning om man som förälder är hemma och får vårdbidrag eller tillfällig föräldrapenning när ett barn är allvarligt sjukt. Många fackliga försäkringar saknar det, säger Christina Meder.

Bland de försäkringar Publikt grans­kat är det bara STs och Sekos som innehåller en vårdkostnadsersättning. STs försäkring ger som mest 40 000 kronor per år i tre år, Sekos kan ge mer. Visions medlemmar får betala extra för att inkludera en vårdkostnadsersättning
i försäkringen.

Juseks försäkringsupplägg skiljer sig från de andra förbundens. Jusek har en olycksfallsförsäkring som täcker hela familjen. Den som har den kan lägga till en barnsjukförsäkring.

STs ekonomichef Minna Engberg sitter i den försäkringskommitté som jobbar med förbundets medlemsförsäkringar. Hon betonar vikten av att ha en barnförsäkring som täcker både olycksfall och sjukdom. Hennes uppfattning är att STs försäkring står sig bra.

– Det vi diskuterar är om vi ska ta bort undantagen. Men det kommer i så fall att påverka premien.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Försäkringar
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA