Låga löner och kränkande jargong

FÖRDJUPNING: ENKÄT2009-06-23

Civilanställda inom polisväsendet anser att de har dåliga utvecklingsmöjligheter och sämre lön för likvärdiga arbeten jämfört med poliser. Det visar en ST Press-enkät som nära 500 ST-medlemmar svarat på.

De som besvarat enkäten arbetar till exempel som passkontrollanter, administratörer, IT-specialister och civila utredare.

Resultatet visar att många civilanställda anser att de inte arbetar på lika villkor som poliserna. När det gäller lön bedömer 76 procent att de alltid eller oftast har sämre lön än poliser för lika eller likvärdiga arbeten. Endast nio procent svarar nej på den frågan (aldrig/oftast inte).

På frågan om möjligheter till karriär och utveckling i arbetet uppger tre av fyra att de inte är tillräckliga.

Enkätsvaren synliggör ock­så tydliga problem med arbetsmiljön inom polisväsendet. Två av fem anger att det under de senaste tolv månaderna förekommit nedvärderande jargong gentemot civilanställda på deras arbetsplats. Och 43 procent säger att de under det senaste året upplevt att civil­anställda förbisetts i vardagliga sammanhang på jobbet.

Enkäten skickades med mejl till drygt 1 400 ST-medlemmar. Av dem svarade 458 personer, vilket innebär en svarsfrekvens på 32 procent. ST Press har fått ett flertal mejl om att polisens brandväggar medfört tekniska problem att svara. Även om det således är en begränsad andel av de civilanställda som besvarat enkäten handlar det om ett stort antal anställda som anser att de lönediskrimineras i förhållande till poliser och som upplevt nedvärderande jargong.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA