Lagen som kan skapa kaos

KRÖNIKA2003-08-06
Av:  Alexandra Pascalidou

Shazam var en glad dörrvakt på Guernica, en nattklubb på nedre Manhattan. Nu finns han inte längre. En ny lag som var ämnad att rädda liv blev hans död. Borgmästare Bloomberg bestämde sig för att förbjuda rökning överallt i New York och lagen trädde ikraft samma dag som jag anlände dit. Shazam fick plötsligt nya arbetsuppgifter. Från att ha varit den som hälsar folk välkomna och släpper in dem på krogen blev han plötsligt ”rökvakt”.

När bröderna Chan tände en cigarett och Shazam tillrättavisade dem uppstod ett tumult som slutade med att Shazam knivhöggs och avled tolv timmar senare.
Bröderna Chan greps först men friades sen i brist på bevis.

Nu demonstrerar folk för att rättvisa ska skipas, för att Shazams mördare ska gripas och dömas. Nu kanske du som läser detta undrar varför du borde bry dig om en lag i ett land långt borta? Jo därför att denna lag snart kommer till en plats nära dig. Hela Sverige kommer att drabbas av rökförbud och om du är ickerökare tycker du kanske att det verkar superskönt och fräscht, men så enkelt är det inte.

Igår när jag var ute i New York-natten insåg jag vilket kaos en till synes snäll röklag kan skapa. Även för dem som inte röker.

Jag kommer till nattklubben, står i kön en stund, passerar vapendetektorn, hänger av mig jackan i garderoben och kommer slutligen in till baren. Där hittar jag en schysst ståplats och sen händer det som inte får hända, jag blir röksugen.

Sen står jag där och trängs på trottoaren utanför tillsammans med halva nattklubben och alla röker och blåser uppåt.

När vi står för nära ingången kommer vakten och ber oss ta tre steg utåt mot gatan för det blir så roddigt och rökigt vid ingången. Jag bestämmer mig för att gå in igen. Jag går till vakten och försöker påminna honom om att jag faktiskt var där inne för en stund sen och ber att få slippa stå i kön. Han visar in mig men jag slipper inte vapendetektorn, så det tar en stund.

Sen kommer folk in och folk går ut och ibland är stället tomt för alla verkar stå utanför för att röka eller göra sällskap och när jag väl ska gå hem ser jag hela trottoaren svämma över av fimpar.

Dagen därpå läser jag i tidningarna att de boende i området klagar och funderar på att stämma klubben och de har min fulla förståelse i fallet för vem vill bo i närheten av en gata som har blivit ett allmänt rökrum? Och betänk då att detta inte bara är fallet på nattklubbar utan på vartenda cafe, restaurang, taverna och offentlig servering.

Motivet till rökförbudet sägs vara att man vill minska riskerna av passiv rökning men nu verkar man ju bara flytta ut den passiva rökningen till gatan. Lagstiftarna säger sig värna restaurangpersonalen men i och med denna lag får de dra det tyngsta lasset. Effekterna och konsekvenserna av denna lag återstår att se.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA