Lågt bud från avtalslöst bolag oroar

TRAFIKVERKET2011-10-20

Trafikverket har tecknat ramavtal med ett bemanningsföretag som saknar kollektivavtal. Perido Skills vann upphandlingen med ett mycket lågt bud.
– Medlemmarna är rädda för lönedumpning, säger STs Jerk Wiktorsson.

Trafikverket har efter upphandling tecknat ramavtal med bemanningsföretaget Perido Skills. Enligt personaldirektör Wiveca Dahl ska företaget vara förstahandsalternativet när myndigheten behöver resurskonsulter i form av informatörer, ekonomiadministratörer eller personaladministratörer.

Wiveca Dahl bekräftar att Perido Skills inte har kollektivavtal och att det är något som de fackliga organisationerna reagerat mot.

– Men vi får inte ställa krav på kollektivavtal i en upphandling, enligt EU-reglerna. Upphandlingen är gjord och den är korrekt gjord, säger Wiveca Dahl.

ST-avdelningens vice ordförande Jerk Wiktorsson har fått en mängd mejl från medlemmar som är upprörda.

– Perido Skills har vunnit upphandlingen med ett väldigt lågt pris. Det känns olustigt, tycker de. Medlemmarna är rädda för lönedumpning, säger Jerk Wiktorsson.

Han har tagit upp frågan med Wiveca Dahl.

– Vi har sagt till vår personaldirektör att det här är väldigt besvärande för oss. Hon säger att hon förstår oss.

Wiveca Dahl har därefter haft ett möte med Perido Skills.

– Vi sade att vi visserligen inte kan ställa de här kraven, men att det vore rent och snyggt om företaget tecknade kollektivavtal. De lovade att ta en förnyad kontakt med Almega. De har också gått oss tillmötes och gör en tjänstepensionsavsättning på 4,5 procent för personer som jobbar gentemot Trafikverket, säger Wiveca Dahl.

Perido Skills lade sig lägre än alla andra. Var det möjligt för att de inte har kollektivavtal, tror du?

– Nej, det handlar om gungor och karuseller. De ville in på den här marknaden. Vi är en stor aktör och de behöver referensobjekt. Jag vet inte om de förlorar på det här jobbet, men de lade sig på ett väldigt lågt pris för att de ville ha avtalet, säger Wiveca Dahl.

Från fackligt håll känner man sig maktlös inför EU-reglerna om upphandlingar, medger Jerk Wiktorsson. Just nu råder anställningsstopp på Trafikverket medan effektiviseringar utreds och genomförs. ST är enigt med arbetsgivaren om att tillfälliga arbetstoppar ska lösas med inhyrda.

– Men den dag det stabiliserar sig vill vi att majoriteten ska ha en anställning i Trafikverket. Bemanningskonsulter är en lösning bara i det korta perspektivet. Där har vi och arbetsgivaren samma syn, säger Jerk Wiktorsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA