Läkaren i KU om regeringens agerande

REGERINGSKANSLIET2012-04-19

Läkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus fick inte längre vara med på sammanträden i etikprövningsnämnden. Beskedet kom från utbildningsdepartementet. Vid en utfrågning i KU i dag berättade hon att hon aldrig fått veta vem som låg bakom beslutet.

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, ska granska hur förre forskningsministern Tobias Krantz agerade när en överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus blev stoppad från att vara med på sammanträden i den regionala etikprövningsnämnd hon var ledamot i.

Narkosläkaren var då misstänkt för att ha orsakat en för tidig flickas död, men friades senare från misstankarna.

I februari 2010 blev läkaren kontaktad av utbildningsdepartementets rättschef Charlotta Abrahamsson som uppmanade henne att hålla sig borta från nämndens sammanträden.

Etikprövningsnämnderna ska ta ställning till etiska frågor och ledamöterna utses av regeringen.

Sedan Publikt, då ST Press, uppmärksammat fallet gjorde KUs ordförande Peter Eriksson (MP) en KU-anmälan.

I anmälan citeras bland annat Publikts intervju med utbildningsdepartementets pressekreterare. Hon bekräftar att Tobias Krantz varit delaktig i bedömningen – som dock inte var ett formellt beslut.

I dag hölls en första KU-utfrågning i ärendet, den här gången med läkaren, som berättade att hon om och om igen hade bett om ett skriftligt beslut av Charlotta Abrahamsson. Hon ville också veta vem eller vilka som stod bakom beslutet. Men det gick inte att få något klart besked.

– Hon sa att man tagit ett beslut centralt ifrån om att jag inte skulle delta. Det var inte lämpligt då allmänhetens förtroende för Karolinska institutet kunde rubbas. Man hade också framfört från universitetet att jag svärtade ner KIs namn.

Två månader senare kommer ett brev till läkaren där det stod att hon kunde höra av sig till rättschefen om hon hade några frågor. Men om själva beslutet stod inget i brevet.

Under utfrågningen förklarade läkaren att Charlotta Abrahamsson aldrig nämnt ministerns namn, men sagt att hon inte varit ensam om beslutet.

Innan utfrågningen avslutades berättade läkaren att utbildningsnämndens agerande haft stora konsekvenser för hennes fortsatta karriär.

– Jag har inte kunnat fortsätta min forskning, jag kunde inte delta i de uppgifter som man har som docent på Karolinska institutet. Jag tycker det har varit oerhört obehagligt. Man ifrågasätter hela mig och min forskning och min trovärdighet.

En utfrågning av tidigare forskningsminister Tobias Krantz är planerad till 8 maj.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA