Annons:
Bild:Julia Mård
musik
Kultur
AVSara Martinsson0 kommentarerTyck till!

Lång väntan på hennes solodebut

Med ständiga namnbyten och uteblivna skivsläpp har Amanda Bergman hållit publiken på halster i många år. Nu kommer hennes efterlängtade första album.

Hon ser ut som Dylan i klackar. Amanda Bergman kommer till den gamla teater­lokalen på Södermalm i Stockholm med bil. Det är fredag, 18 grader kallt ute, och senare under dagen ska hon köra till Dalarna. Hon har ett litet hus där, på gården till föräldrarnas stora. Men först ska hon göra en mängd intervjuer om sitt allra första album, »Docks«.

Teatern tillhör skivbolaget och artist­kollektivet Ingrid. Amanda behåller hatten på när vi sätter oss ned i ett litet rum på övervåningen.

– Jag kan känna mig så splittrad, säger hon samtidigt som hon tar plasten av en frukostmacka.

Vägen hit som artist har inte varit spikrak: artistnamnet Hajen ersattes av Jaw Lesson som ersattes av Idiot Wind. Men nu är Amanda Bergman just Amanda Bergman. Och debut­albumet ska äntligen komma.

– Jag har inte det där att jag mår bra av att sitta och stirra in i en skärm. Jag kan så klart göra det, men jag börjar så snabbt tänka på annat. Att jag kanske skulle ringa syrran. Eller diska lite. Så jag ville utmana det där, och bestämde mig för att skriva 18 låtar på två veckor.

Summan färdiga låtar landade till slut på tretton. Amanda tog dem med sig till bandet, ingen hade fått höra något innan de gick in i studion. Flera producenter hjälpte henne sedan att arbeta fram låtarnas form, som ex­maken Kristian Matsson (känd som Tallest man on earth) och Petter Winnberg från bandet Amason, Amandas andra musikaliska hemvist vid sidan av solo­karriären.

– I dag när jag tänker på det känns det nästan komiskt att jag så länge hade en idé om att jag måste göra musik helt själv, säger hon om en karriär som länge präglats av lika mycket järnvilja att vara en ensam skapare som en ambivalens inför det egna beslutet att skapa.

– Att jag, som började ganska sent med musiken och inte har någon utbildning, skulle göra allting själv, det är ju nästan som något slags inverterad form av hybris och självhat i ett! säger hon och fortsätter:

– Jag är ju ändå uppfostrad med att man ska fan göra rätt för sig här i livet. Och om man då inte ens har en arbets­identitet, utan sitter där ensam framför pianot och tänker »jag kanske ska göra en skiva?« så blir det svårt.

Hon säger att det var först med bandet Amason som hon gjorde ett seriöst försök att försörja sig på musiken.

– Och då kunde jag släppa på den där pressen och vara lite lugn med att jag har lyckats med något.

Minst sagt. Galasäsongen har precis dragit i gång och Amason är nominerade till nästan allt. Deras storslagna, mjukt radiorockiga debutalbum »Sky city« har fått enormt positiv kritik, kallades »ett mästerverk« av recensenterna, och har nu chans att ro hem både gram­misar och P3 Guld-plaketter i mängd. Och nu är det dags för Amanda Bergmans solo­album. »Docks« följer i Amasons upptrampade, Fleetwood Mac-influerade spår, men låter också mer mogen.

Ända sedan Amanda Bergman för sju långa år sedan presenterade sig för publiken som Hajen är det många som har frågat varför hennes skiva har dröjt. Men själv ser hon det inte så:

– Jag tycker inte att det tagit lång tid alls. När jag började hade jag knappt ens hållit på med musik. Jag har inte haft den här naturliga övergången med att ha ett band när jag var tretton och sedan utvecklas vidare ifrån det. I stället har jag varit tvungen att hitta mina olika identiteter som musiker.

Amanda Bergman talar om sig själv som en intensiv själ, som lärt sig att kompensera för sina brister. Men nu har hon förstått att hon också kan köra slut på sig själv om hon inte tar pauser. 

I dag växlar hon sitt boende mellan huset i Dalarna och ett kollektiv i Stockholm. Eremiten och artisten i ett och samma liv, den som vill skapa själv och den som vill arbeta tillsammans.

Ibland kommer fortfarande tankarna på att göra något annat, allra helst jobba med djur. Men i dag är hon på ett helt annat sätt än tidigare säker på att hon ändå kommer att fortsätta med musiken:

– Jag har ju en jättestark drivkraft. Jag gillar att uttrycka mig och jag gillar att hitta mönster i uttryck. Den där känslan när man förstår, är i samklang med något större, är så skön. För mig, som ofta är ganska förvirrad, är de där stunderna när allt känns i balans så oerhört mycket värda.
 

Amanda Bergman
  • Född 1987. Uppvuxen i Gagnef i Dalarna. 
  • Hennes band Amason brukar ofta kallas för supergrupp, eftersom flera av medlemmarna har framgångsrika karriärer vid sidan om. Amason består förutom Amanda av Gustav Ejstes (från Dungen), Pontus Winnberg (från Bloodshy & Avant och Miike Snow), hans bror Petter Winnberg och Nils Törnqvist (från Little Majorette).
  • Amandas och Oskar Linn-ros gemensamma cover av Ted Ströms Vintersaga blev en hit i fjol när den hördes i en reklamfilm för Volvo.
Bli den första att tycka till!
LÖNNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket, Socialstyrelsen.
ARBETSMILJÖNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Systemet skapar stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet, sägs det i skrivelsen.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.