Annons:
Bild:Julia Mård
musik
Kultur
AVSara Martinsson0 kommentarerTyck till!

Lång väntan på hennes solodebut

Med ständiga namnbyten och uteblivna skivsläpp har Amanda Bergman hållit publiken på halster i många år. Nu kommer hennes efterlängtade första album.

Hon ser ut som Dylan i klackar. Amanda Bergman kommer till den gamla teater­lokalen på Södermalm i Stockholm med bil. Det är fredag, 18 grader kallt ute, och senare under dagen ska hon köra till Dalarna. Hon har ett litet hus där, på gården till föräldrarnas stora. Men först ska hon göra en mängd intervjuer om sitt allra första album, »Docks«.

Teatern tillhör skivbolaget och artist­kollektivet Ingrid. Amanda behåller hatten på när vi sätter oss ned i ett litet rum på övervåningen.

– Jag kan känna mig så splittrad, säger hon samtidigt som hon tar plasten av en frukostmacka.

Vägen hit som artist har inte varit spikrak: artistnamnet Hajen ersattes av Jaw Lesson som ersattes av Idiot Wind. Men nu är Amanda Bergman just Amanda Bergman. Och debut­albumet ska äntligen komma.

– Jag har inte det där att jag mår bra av att sitta och stirra in i en skärm. Jag kan så klart göra det, men jag börjar så snabbt tänka på annat. Att jag kanske skulle ringa syrran. Eller diska lite. Så jag ville utmana det där, och bestämde mig för att skriva 18 låtar på två veckor.

Summan färdiga låtar landade till slut på tretton. Amanda tog dem med sig till bandet, ingen hade fått höra något innan de gick in i studion. Flera producenter hjälpte henne sedan att arbeta fram låtarnas form, som ex­maken Kristian Matsson (känd som Tallest man on earth) och Petter Winnberg från bandet Amason, Amandas andra musikaliska hemvist vid sidan av solo­karriären.

– I dag när jag tänker på det känns det nästan komiskt att jag så länge hade en idé om att jag måste göra musik helt själv, säger hon om en karriär som länge präglats av lika mycket järnvilja att vara en ensam skapare som en ambivalens inför det egna beslutet att skapa.

– Att jag, som började ganska sent med musiken och inte har någon utbildning, skulle göra allting själv, det är ju nästan som något slags inverterad form av hybris och självhat i ett! säger hon och fortsätter:

– Jag är ju ändå uppfostrad med att man ska fan göra rätt för sig här i livet. Och om man då inte ens har en arbets­identitet, utan sitter där ensam framför pianot och tänker »jag kanske ska göra en skiva?« så blir det svårt.

Hon säger att det var först med bandet Amason som hon gjorde ett seriöst försök att försörja sig på musiken.

– Och då kunde jag släppa på den där pressen och vara lite lugn med att jag har lyckats med något.

Minst sagt. Galasäsongen har precis dragit i gång och Amason är nominerade till nästan allt. Deras storslagna, mjukt radiorockiga debutalbum »Sky city« har fått enormt positiv kritik, kallades »ett mästerverk« av recensenterna, och har nu chans att ro hem både gram­misar och P3 Guld-plaketter i mängd. Och nu är det dags för Amanda Bergmans solo­album. »Docks« följer i Amasons upptrampade, Fleetwood Mac-influerade spår, men låter också mer mogen.

Ända sedan Amanda Bergman för sju långa år sedan presenterade sig för publiken som Hajen är det många som har frågat varför hennes skiva har dröjt. Men själv ser hon det inte så:

– Jag tycker inte att det tagit lång tid alls. När jag började hade jag knappt ens hållit på med musik. Jag har inte haft den här naturliga övergången med att ha ett band när jag var tretton och sedan utvecklas vidare ifrån det. I stället har jag varit tvungen att hitta mina olika identiteter som musiker.

Amanda Bergman talar om sig själv som en intensiv själ, som lärt sig att kompensera för sina brister. Men nu har hon förstått att hon också kan köra slut på sig själv om hon inte tar pauser. 

I dag växlar hon sitt boende mellan huset i Dalarna och ett kollektiv i Stockholm. Eremiten och artisten i ett och samma liv, den som vill skapa själv och den som vill arbeta tillsammans.

Ibland kommer fortfarande tankarna på att göra något annat, allra helst jobba med djur. Men i dag är hon på ett helt annat sätt än tidigare säker på att hon ändå kommer att fortsätta med musiken:

– Jag har ju en jättestark drivkraft. Jag gillar att uttrycka mig och jag gillar att hitta mönster i uttryck. Den där känslan när man förstår, är i samklang med något större, är så skön. För mig, som ofta är ganska förvirrad, är de där stunderna när allt känns i balans så oerhört mycket värda.
 

Amanda Bergman
  • Född 1987. Uppvuxen i Gagnef i Dalarna. 
  • Hennes band Amason brukar ofta kallas för supergrupp, eftersom flera av medlemmarna har framgångsrika karriärer vid sidan om. Amason består förutom Amanda av Gustav Ejstes (från Dungen), Pontus Winnberg (från Bloodshy & Avant och Miike Snow), hans bror Petter Winnberg och Nils Törnqvist (från Little Majorette).
  • Amandas och Oskar Linn-ros gemensamma cover av Ted Ströms Vintersaga blev en hit i fjol när den hördes i en reklamfilm för Volvo.
Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
FACKETNyhetMed en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla fackförbundschefer. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetI veckan demonstrerade personal från SiS nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med ej avgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
Svenska kraftnätNyhetI en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.
StatsförvaltningNyhetTrots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången kommer nu femton statliga myndigheter ska åläggas att ansluta sig till Statens servicecenters, SSC, tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.
SJUKFRÅNVARONyhetKvinnliga statsanställda är borta från jobbet på grund av sjukdom dubbelt så ofta som sina manliga kolleger. Nu ska Statskontoret undersöka vad det beror på.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.
Statlig värdegrundNyhetDet är viktigt att skilja mellan värderingar, beteenden och varumärke, skriver Tillitsdelegationens forskningsledare Louise Bringselius i en rapport. Värdegrundsarbetet ska i första hand fokusera på beteenden, menar hon.
STATSFÖRVALTNINGNyhetUnder en 20-årsperiod har antalet kontor där det erbjuds statlig service minskat med 37 procent, enligt en rapport från ST. Förbundet vill att regeringen ska utforma regleringsbrev så att statlig service garanteras i hela Sverige.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetÖkad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter. ”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.
HögskolanNyhetDen nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetHög personalomsättning leder till sämre effektivitet på landets högskolor och universitet. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Linnéuniversitetet och Karlstads universitet hör till lärosätena med högst förbättringspotential.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga att motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Polisen i en rapport. Enligt rapporten saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu lagt ett förslag som skulle vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det skulle leda till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.