Annons:
Bild:Julia Mård
musik
Kultur
AVSara Martinsson0 kommentarerTyck till!

Lång väntan på hennes solodebut

Med ständiga namnbyten och uteblivna skivsläpp har Amanda Bergman hållit publiken på halster i många år. Nu kommer hennes efterlängtade första album.

Hon ser ut som Dylan i klackar. Amanda Bergman kommer till den gamla teater­lokalen på Södermalm i Stockholm med bil. Det är fredag, 18 grader kallt ute, och senare under dagen ska hon köra till Dalarna. Hon har ett litet hus där, på gården till föräldrarnas stora. Men först ska hon göra en mängd intervjuer om sitt allra första album, »Docks«.

Teatern tillhör skivbolaget och artist­kollektivet Ingrid. Amanda behåller hatten på när vi sätter oss ned i ett litet rum på övervåningen.

– Jag kan känna mig så splittrad, säger hon samtidigt som hon tar plasten av en frukostmacka.

Vägen hit som artist har inte varit spikrak: artistnamnet Hajen ersattes av Jaw Lesson som ersattes av Idiot Wind. Men nu är Amanda Bergman just Amanda Bergman. Och debut­albumet ska äntligen komma.

– Jag har inte det där att jag mår bra av att sitta och stirra in i en skärm. Jag kan så klart göra det, men jag börjar så snabbt tänka på annat. Att jag kanske skulle ringa syrran. Eller diska lite. Så jag ville utmana det där, och bestämde mig för att skriva 18 låtar på två veckor.

Summan färdiga låtar landade till slut på tretton. Amanda tog dem med sig till bandet, ingen hade fått höra något innan de gick in i studion. Flera producenter hjälpte henne sedan att arbeta fram låtarnas form, som ex­maken Kristian Matsson (känd som Tallest man on earth) och Petter Winnberg från bandet Amason, Amandas andra musikaliska hemvist vid sidan av solo­karriären.

– I dag när jag tänker på det känns det nästan komiskt att jag så länge hade en idé om att jag måste göra musik helt själv, säger hon om en karriär som länge präglats av lika mycket järnvilja att vara en ensam skapare som en ambivalens inför det egna beslutet att skapa.

– Att jag, som började ganska sent med musiken och inte har någon utbildning, skulle göra allting själv, det är ju nästan som något slags inverterad form av hybris och självhat i ett! säger hon och fortsätter:

– Jag är ju ändå uppfostrad med att man ska fan göra rätt för sig här i livet. Och om man då inte ens har en arbets­identitet, utan sitter där ensam framför pianot och tänker »jag kanske ska göra en skiva?« så blir det svårt.

Hon säger att det var först med bandet Amason som hon gjorde ett seriöst försök att försörja sig på musiken.

– Och då kunde jag släppa på den där pressen och vara lite lugn med att jag har lyckats med något.

Minst sagt. Galasäsongen har precis dragit i gång och Amason är nominerade till nästan allt. Deras storslagna, mjukt radiorockiga debutalbum »Sky city« har fått enormt positiv kritik, kallades »ett mästerverk« av recensenterna, och har nu chans att ro hem både gram­misar och P3 Guld-plaketter i mängd. Och nu är det dags för Amanda Bergmans solo­album. »Docks« följer i Amasons upptrampade, Fleetwood Mac-influerade spår, men låter också mer mogen.

Ända sedan Amanda Bergman för sju långa år sedan presenterade sig för publiken som Hajen är det många som har frågat varför hennes skiva har dröjt. Men själv ser hon det inte så:

– Jag tycker inte att det tagit lång tid alls. När jag började hade jag knappt ens hållit på med musik. Jag har inte haft den här naturliga övergången med att ha ett band när jag var tretton och sedan utvecklas vidare ifrån det. I stället har jag varit tvungen att hitta mina olika identiteter som musiker.

Amanda Bergman talar om sig själv som en intensiv själ, som lärt sig att kompensera för sina brister. Men nu har hon förstått att hon också kan köra slut på sig själv om hon inte tar pauser. 

I dag växlar hon sitt boende mellan huset i Dalarna och ett kollektiv i Stockholm. Eremiten och artisten i ett och samma liv, den som vill skapa själv och den som vill arbeta tillsammans.

Ibland kommer fortfarande tankarna på att göra något annat, allra helst jobba med djur. Men i dag är hon på ett helt annat sätt än tidigare säker på att hon ändå kommer att fortsätta med musiken:

– Jag har ju en jättestark drivkraft. Jag gillar att uttrycka mig och jag gillar att hitta mönster i uttryck. Den där känslan när man förstår, är i samklang med något större, är så skön. För mig, som ofta är ganska förvirrad, är de där stunderna när allt känns i balans så oerhört mycket värda.
 

Amanda Bergman
  • Född 1987. Uppvuxen i Gagnef i Dalarna. 
  • Hennes band Amason brukar ofta kallas för supergrupp, eftersom flera av medlemmarna har framgångsrika karriärer vid sidan om. Amason består förutom Amanda av Gustav Ejstes (från Dungen), Pontus Winnberg (från Bloodshy & Avant och Miike Snow), hans bror Petter Winnberg och Nils Törnqvist (från Little Majorette).
  • Amandas och Oskar Linn-ros gemensamma cover av Ted Ströms Vintersaga blev en hit i fjol när den hördes i en reklamfilm för Volvo.
Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetEn handläggare och ST-medlem på Göteborgs universitet fick avdrag på lönen efter att ha blivit jävsanklagad och beskylld för att ha försökt ta ledigt med lön utan att ha rätt till det. Nu river Arbetsdomstolen upp beslutet.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera arbetsmiljöstrategin för åren 2016-2020. Resultatet av utvärderingen ska ligga till grund för en ny arbetsmiljöstrategi.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler förnekar uppgifter om att hon slutade frivilligt. I en skrivelse till riksdagens konstitutionsutskott, KU, skriver hon att den uppgiften är ”en total nyhet”, uppger TT.
Individuell lönesättningFördjupningDen som presterar bra ska få mer betalt. Det är grundtanken bakom individuell lönesättning. Men forskning visar att sambandet mellan lön och prestation är svagt. Många vet inte ens vad de ska göra för att få mer i plånboken.
POSTNORDNyhetSjunkande volymer gör att prissättningen för inrikesbrev måste förändras, skriver regeringen i ett förslag.
ArbetsförmedlingenNyhetDet blir svårt att förändra Arbetsförmedlingen i enlighet med januariavtalet. Det säger tidigare statssekreteraren Irene Wennemo till Ekot. Hon deltog själv i förhandlingarna mellan regeringen och Centern och Liberalerna.
SpårtrafikNyhetSeko går till Arbetsdomstolen för att tvinga arbetsgivaren Transdev att betala skadestånd i konflikten om ob-ersättning till tågvärdar. I den nya stämningen dubblar Seko kravet på allmänt skadestånd från 10 000 till 20 000 kronor per person.
NaturvårdsverketNyhetI vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.
MIGRATIONSVERKETNyhetFrån årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
A-kassanNyhetDet är fortfarande stora skillnader i bedömningar mellan a-kassorna och Arbetsförmedlingen när de bedömer arbetslösas rätt till ersättning. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetRegeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.
StatsbudgetenNyhetDet gick bra för staten under 2018. I sin årsredovisning pekar regeringen på att statens budget gick med 80 miljarder kronor i överskott under året. Det är 18 miljarder kronor bättre än under 2018.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEftersom Arbetsmiljöverket inte fick något höjt budgetanslag blir det en sänkt ambitionsnivå för verksamheten i år. Fortsätter åtstramningarna kan det bli tal om varsel kommande år. ”Vi måste ju hålla personalen på en nivå som vi har pengar till”, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem till Publikt.
DigitaliseringNyhetStaten måste se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. Det kravet framför nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, till regeringen.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har fått en mer restriktiv inställning till att medarbetare distansarbetar, skriver medarbetaren Christer Järild i en debattartikel i Publikt. Enligt honom förekommer det att reglerna tillämpas godtyckligt och medarbetare med funktionsnedsättningar upplever att deras arbetsmiljö försämrats.
UpphovsrättNyhetEUs ministerråd röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som sedan tidigare godkänts av EU-parlamentet. Direktivet fick 19 ja-röster, medan Sverige och ytterligare fem länder röstade mot.
PostnordNyhetVi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetTrots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
OffentlighetsprincipenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.
KulturNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
MigrationNyhetEn tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.
STNyhetSamma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.