Långa straff krävs för högskolefusk

HÖGSKOLAN2018-12-11

Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff för ligan bakom det omfattande högskolefusk som avslöjades i fjol. De tre männen som åtalades riskerar fängelse i 4,5 – 6 år, uppger Ekot.

Bakom den liga som organiserade högskolefusket står två bröder, 23 och 26 år gamla, samt en 21-åring. Enligt åtalet ses de som huvudpersoner som har organiserat fusket, och de ska ha haft vinning av de pengar som verksamheten har dragit in. Totalt har åklagaren väckt åtal mot 31 personer, varav 23 anses ha fuskat och de övriga varit inblandade i att göra fusket möjligt, enligt Ekot.

Fram till 2017 ska högskolefusket enligt åtalet ha omsatt mer än 12 miljoner kronor. Åklagaren anser att den äldre av bröderna varit drivande bakom verksamheten och därför ska dömas till sex års fängelse. För den yngre brodern, som enligt åtalet också har varit mycket delaktig i verksamheten, yrkar åklagaren på fem års fängelse.

Den tredje åtalade har kommit med i verksamheten senare, och hävdar själv att han slutat med den så snart han har förstått att den var olaglig. Här yrkar åklagaren på 4,5 års fängelse. Domen om högskolefusket väntas den 10 januari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA