Längst väntetid på STs a-kassa

A-KASSAN2010-09-15

STs a-kassa har de längsta handläggningstiderna av alla kassor, rapporterar IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. Hälften av dem som begärt ersättning får vänta tolv veckor eller längre på sina pengar.

Väntetiden för utbetalningar av a-kasseersättning har minskat under augusti, enligt IAFs månadsvisa rapport. Mediantiden är nu sex veckor, mot sju i juli. Medlemmar i Pappers a-kassa behöver bara vänta i tre veckor. STs a-kassa redovisar som median tolv veckors väntetid. Det betyder att hälften fått sina pengar snabbare, medan hälften får vänta tolv veckor eller längre.

Det är visserligen en förbättring med en vecka jämfört med juli, men ändå den längsta väntetiden bland landets a-kassor. Reetta Keski-Heiska, biträdande föreståndare på STs a-kassa, säger att det är många faktorer som bidragit till de långa genomströmningstiderna. I januari 2009 slogs STs a-kassa ihop med a-kassan SEA, vilket tagit kraft. Man har också haft tekniska problem, infört ett nytt ärendehanteringssystem och haft ovanligt många längre sjukskrivningar bland personalen. Dessutom har de nya a-kassereglerna ökat den administrativa bördan för alla a-kassor.

– Men nu fungerar tekniken och vi rekryterar personal, säger Reetta Keski-Heiska. Vi försöker också utveckla rutinerna för att effektivisera handläggningen, och vi ser redan nu att det går åt rätt håll.

Hur reagerar medlemmarna när de får vänta så länge på sina pengar?

– Visst får vi reaktioner, men inte mer än vanligt. De har varit väldigt tålmodiga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA