Långt från enigt om turordningen

ARBETSRÄTT2013-12-18

Privattjänstemännen, PTK, och Svenskt näringsliv står långt från en uppgörelse om turordningsreglerna i las. Enligt Arbetet är PTK bara beredd till små anpassningar av lagens regler.

Svenskt näringsliv föreslog för några veckor sedan omfattande förändringar av lagen om anställningsskydd, las. Grundregeln ”sist in – först ut” skulle enligt förslaget ersättas med att kompetens blir avgörande för vem som ska sägas upp vid neddragningar. PTK begärde istället en satsning på bättre stöd för den som drabbas av omställning, och livslång kompetensutveckling med utbyggt stöd för den tjänsteman som förlorat sitt jobb att ta sig tillbaka till arbetslivet.

Nu är förhandlingarna mellan PTK och arbetsgivarna i sitt slutskede, skriver Arbetet. Och parterna står långt ifrån varandra. I PTKs slutförslag står grundreglerna i las i huvudsak kvar, med mindre anpassningar till Svenskt näringsliv. PTK är beredd att medge att undanta tjänstemän från turordningslista i fler situationer än idag, skriver tidningen.

Företaget får rätt att dela upp sin verksamhet i rörelsegrenar, affärsenheter och divisioner, och låta var och en utgöra en turordningskrets. Inom varje krets ska en tjänsteman kunna undantas om det totala antalet är högst tio, två om totalen är högst 50 och tre om antalet anställda tjänstemän i kretsen är fler.

I utbyte mot de här eftergifterna vill PTK fortfarande ha bättre villkor för tjänstemännen i det omställningsavtal förhandlingarna i grunden handlar om.

Målet har varit att förhandlingarna ska vara klara före jul. Om parterna inte kan enas blir det inget nytt avtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA