Långt över budget för nya häktet

KRIMINALVÅRDEN2012-02-21

Det nya häktet i Sollentuna blev minst 135 miljoner dyrare än beräknat. Så här långt. Enligt Dagens Nyheter dras nu Sollentunahäktet in i den pågående utredningen om muthärvan i Kriminalvården.

I april 2011 invigdes det nya häktet i Sollentuna. Det var då ett halvår försenat.

Under byggtiden har häktet också drabbats av en rad fördyringar.

Den slutliga kostnaden blev enligt Kriminalvården 775 miljoner kronor. När bygget startade utgick man från byggkostnader på 640 miljoner kronor.

Kriminalvårdens fastighetschef Daniel Blom säger att det varit ”en lång och krokig väg” att färdigställa häktet i Sollentuna, men hänvisar alla andra frågor till presschefen Linda Romanus.

Hon svarar på mejl om fördyrningen:

”Den slutliga kostnaden för projektet blev 775 miljoner kronor som ska ställas mot 640 miljoner kronor i beslutet.”

Men redan i oktober 2010 konstaterade Kriminalvården i en intern utredning att Sollentunahäktet låg 165 miljoner kronor över kostnaden i det ursprungliga beslutet.

Orsaken till fördyringarna och förseningarna är att kraven på säkerhetssystemen på häktet ökat under byggplaneringen, enligt Linda Romanus.

”Efter utkastet till grundkoncept år 2006 skedde ett omtag med säkerhetshäkte. Det har haft betydelse, samt en senare upphandling av tekniskt säkerhetssystem som inte var integrerat med byggnaden från början.”

Men trasslet runt säkerhetssystemet gör att den slutliga prislappen ännu inte är klar.

Det pågår fortfarande förhandlingar om slutkostnaden för säkerhetssystemet med leverantören av säkerhetssystemet på häktet om slutkostnaden, förklarar Linda Romanus.

”Då förhandling pågår kan vi inte kommentera den”, skriver hon.

Enligt Dagens Nyheter vävs byggandet av Sollentunahäktet in i den stora korruptionshärvan inom Kriminalvården. Ett konsultföretag ska ha fakturerat tio miljoner i konsultarvoden – utan att ha utfört något arbete i samband med byggandet.

Korruptionshärvan sägs vara den största i svensk statsförvaltning. Mutmisstankarna riktar sig mot Kriminalvårdens tidigare fastighetschef och tre byggentreprenörer som han anlitat.

Skär ned och lånar mer

  • Satsningen på nya anstalter och häkten slår hårt mot Kriminalvårdens redan ansträngda ekonomi. Under 2012 ska kostnaderna minskas med en halv miljard.

  • När Kriminalvården bygger nytt använder de statens eget kreditinstitut Riksgälden för upplåningen. Sedan 2009 har Kriminalvårdens upplåning i Riksgälden ökat från 840 miljoner kronor till 1,7 miljarder kronor. Det betyder ökade räntor på lånen.

  • Under samma tid har också den direkta hyreskostnaden som Kriminalvården betalar ökat med 23 procent, vilket i huvudsak beror på ”ökade hyreskostnader för nya häktena i Göteborg, Sollentuna och Härnösand”, enligt Kriminalvårdens årsredovisning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA