Annons:
Ann Petrén har regisserat pjäsen och Samuel Fröler spelar läraren Birger, som blir utbränd av alla nya upp­gifter som han åläggs. »Varje regering har använt skolan som ett sätt att profilera sig själv«, säger Ann Petrén.Bild:Casper Hedberg
teater
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Läraren som inte hänger med sin tid

Plötsligt kan man bli arbetslös och i otakt med sin samtid. Nu åker Samuel Frölers gymnasie­lärare Birger på turné med Du är väl googlebar, lille vän! Föreställningen är Ann Petréns regidebut. Publikt träffade dem för ett samtal.

– En gång i tiden låg lärarnas löner i nivå med riksdagsledamöters, påpekar Ann Petrén, som har regisserat monologen Du är väl googlebar, lille vän!

Hon kommer hastande direkt från repetitioner av en ny uppsättning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, fortfarande iklädd sina scenkläder. Vi slår oss ned i ett personalrum i en korridor där skådespelarnas loger ligger. Med jämna mellanrum hörs högtalar­utrop för olika föreställningar. 

Både hon och Samuel Fröler, som gestaltar läraren Birger, ger ett avspänt intryck.

Du är väl googlebar, lille vän! hade ursprungligen premiär på Klara sopp­teater i Stockholm. Det var valåret 2014 och Jan Björklunds skolpolitik debatterades för fullt. Nu ska föreställningen ut på en turné med Riksteatern.

Pjäsens gymnasielärare Birger under­visar i tyska och svenska. Han får allt mindre tid till det han brinner för, att förmedla kunskap. Han känner sig pressad av alla nya krav som ställs på honom som lärare och blir tillsagd av sin rektor att han inte förstår sin roll. En dag kan han inte längre resa sig ur sängen.

– Birger är en kunnig och uppskattad lärare men han dukar under av nya uppgifter. Varje regering har använt skolan som ett sätt att profilera sig själv, säger Ann Petrén.

Birger blir sjukskriven, så småningom arbetslös och utförsäkrad och tvingas leva på aktivitetsstöd. Han hamnar hos en jobbcoach som vill göra honom googlebar och lära honom sälja in sig, genom att exempelvis lägga upp bilder på nätet med sig själv och någon välkänd person… 

Vad är det intressanta med din roll?
– Känslan av att inte hänga med i utvecklingen, inte uppleva sig som en del av samhället. Pjäsen handlar också om andra sammanhang än skolan, till exempel nätet, att ständigt tvingas vara uppkopplad. Själv använder jag inte Face­book eller sociala medier, säger Samuel Fröler. 

Birger låter lite som en bakåtsträvare …
– Men det är han inte. Om förändringar går väldigt fort kan man uppfattas som en bromskloss ifall man spjärnar emot, menar han.

Ann Petrén fyller i:
– Jag kan känna mig bakåtsträvande när jag vill påminna om värden som har försvunnit. Men handlar det verkligen om att jag inte vill acceptera förändring, inte hänger med i utvecklingen, eller är det faktiskt så att vi har tappat viktiga värden? 

Att hamna utanför systemet, kan ni relatera till det även om ni är anställda?
– Javisst. Vår arbetssituation på teatern har precis som lärarnas förändrats mycket. Ensemblerna har krympt och nittio procent av skådespelarna är i dag frilansare på korta kontrakt. Konkurrensen är hård. Risken är att folk blir rädda, anpassar sig och tystnar, svarar Ann Petrén.

Samuel Fröler tycker att också skolorna har fått ett tuffare klimat:
– Det finns en förråing i samhället i dag och detta märks även mellan elever­na.

Han understryker att föreställningen inte är ett »föredrag« om skolan utan upplyftande teater, med satiriska under­toner och musikinslag med Frank Sinatra. Ibland för Samuel Fröler en dialog med publiken.

Ett par av Samuel Frölers barn går fortfarande i skolan, hans mamma var lärare och hans sambo är skolsköterska. Han har alltid intresserat sig för skolfrågor och har i ett direktsänt debatt­program diskuterat skolan med Jan Björklund. 

– Det som sammanfattar en bra skola är kommunikation och lyssnande, en respektfull dialog från både elevers och lärares sida. Skolan handlar inte bara om att ge elever kunskap, den har ett socialt fostrande ansvar också. 

Pjäsen tar bland annat upp problemen med synen på elever som kunder.

– Jag läste i en artikel att betygen har blivit högre men kunskaperna lägre. Det kan vara en effekt av det fria skolvalet att man genom höga betyg försöker locka elever till sig, menar Ann Petrén.

Vad hoppas ni förmedla med föreställningen?
– Ett gott skratt och en känsla av att livet går vidare, trots allt, svarar Samuel Fröler.

– Men det är härligt om publiken också frågar sig: vilken skola ska vi ha? Det betyder i förlängningen: vilket samhälle ska vi ha? tillägger Ann Petrén.

Sverigeturné i mars och april
  • Du är väl googlebar, lille vän! är skriven av Ylva Lööf. Föreställningen hade premiär i Nässjö 1 mars och turnerar till och med 26 april. Pjästiteln är en parafras på Peter Tillbergs målning »Blir du lönsam, lille vän?« som i sin tur är inspirerad av en låt av proggruppen Gläns över sjö och strand.
Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetEn handläggare och ST-medlem på Göteborgs universitet fick avdrag på lönen efter att ha blivit jävsanklagad och beskylld för att ha försökt ta ledigt med lön utan att ha rätt till det. Nu river Arbetsdomstolen upp beslutet.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera arbetsmiljöstrategin för åren 2016-2020. Resultatet av utvärderingen ska ligga till grund för en ny arbetsmiljöstrategi.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler förnekar uppgifter om att hon slutade frivilligt. I en skrivelse till riksdagens konstitutionsutskott, KU, skriver hon att den uppgiften är ”en total nyhet”, uppger TT.
Individuell lönesättningFördjupningDen som presterar bra ska få mer betalt. Det är grundtanken bakom individuell lönesättning. Men forskning visar att sambandet mellan lön och prestation är svagt. Många vet inte ens vad de ska göra för att få mer i plånboken.
POSTNORDNyhetSjunkande volymer gör att prissättningen för inrikesbrev måste förändras, skriver regeringen i ett förslag.
ArbetsförmedlingenNyhetDet blir svårt att förändra Arbetsförmedlingen i enlighet med januariavtalet. Det säger tidigare statssekreteraren Irene Wennemo till Ekot. Hon deltog själv i förhandlingarna mellan regeringen och Centern och Liberalerna.
SpårtrafikNyhetSeko går till Arbetsdomstolen för att tvinga arbetsgivaren Transdev att betala skadestånd i konflikten om ob-ersättning till tågvärdar. I den nya stämningen dubblar Seko kravet på allmänt skadestånd från 10 000 till 20 000 kronor per person.
NaturvårdsverketNyhetI vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.
MIGRATIONSVERKETNyhetFrån årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
A-kassanNyhetDet är fortfarande stora skillnader i bedömningar mellan a-kassorna och Arbetsförmedlingen när de bedömer arbetslösas rätt till ersättning. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetRegeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.
StatsbudgetenNyhetDet gick bra för staten under 2018. I sin årsredovisning pekar regeringen på att statens budget gick med 80 miljarder kronor i överskott under året. Det är 18 miljarder kronor bättre än under 2018.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEftersom Arbetsmiljöverket inte fick något höjt budgetanslag blir det en sänkt ambitionsnivå för verksamheten i år. Fortsätter åtstramningarna kan det bli tal om varsel kommande år. ”Vi måste ju hålla personalen på en nivå som vi har pengar till”, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem till Publikt.
DigitaliseringNyhetStaten måste se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. Det kravet framför nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, till regeringen.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har fått en mer restriktiv inställning till att medarbetare distansarbetar, skriver medarbetaren Christer Järild i en debattartikel i Publikt. Enligt honom förekommer det att reglerna tillämpas godtyckligt och medarbetare med funktionsnedsättningar upplever att deras arbetsmiljö försämrats.
UpphovsrättNyhetEUs ministerråd röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som sedan tidigare godkänts av EU-parlamentet. Direktivet fick 19 ja-röster, medan Sverige och ytterligare fem länder röstade mot.
PostnordNyhetVi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetTrots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
OffentlighetsprincipenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.
KulturNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
MigrationNyhetEn tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.
STNyhetSamma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.