Annons:
Ann Petrén har regisserat pjäsen och Samuel Fröler spelar läraren Birger, som blir utbränd av alla nya upp­gifter som han åläggs. »Varje regering har använt skolan som ett sätt att profilera sig själv«, säger Ann Petrén.Bild:Casper Hedberg
teater
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Läraren som inte hänger med sin tid

Plötsligt kan man bli arbetslös och i otakt med sin samtid. Nu åker Samuel Frölers gymnasie­lärare Birger på turné med Du är väl googlebar, lille vän! Föreställningen är Ann Petréns regidebut. Publikt träffade dem för ett samtal.

– En gång i tiden låg lärarnas löner i nivå med riksdagsledamöters, påpekar Ann Petrén, som har regisserat monologen Du är väl googlebar, lille vän!

Hon kommer hastande direkt från repetitioner av en ny uppsättning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, fortfarande iklädd sina scenkläder. Vi slår oss ned i ett personalrum i en korridor där skådespelarnas loger ligger. Med jämna mellanrum hörs högtalar­utrop för olika föreställningar. 

Både hon och Samuel Fröler, som gestaltar läraren Birger, ger ett avspänt intryck.

Du är väl googlebar, lille vän! hade ursprungligen premiär på Klara sopp­teater i Stockholm. Det var valåret 2014 och Jan Björklunds skolpolitik debatterades för fullt. Nu ska föreställningen ut på en turné med Riksteatern.

Pjäsens gymnasielärare Birger under­visar i tyska och svenska. Han får allt mindre tid till det han brinner för, att förmedla kunskap. Han känner sig pressad av alla nya krav som ställs på honom som lärare och blir tillsagd av sin rektor att han inte förstår sin roll. En dag kan han inte längre resa sig ur sängen.

– Birger är en kunnig och uppskattad lärare men han dukar under av nya uppgifter. Varje regering har använt skolan som ett sätt att profilera sig själv, säger Ann Petrén.

Birger blir sjukskriven, så småningom arbetslös och utförsäkrad och tvingas leva på aktivitetsstöd. Han hamnar hos en jobbcoach som vill göra honom googlebar och lära honom sälja in sig, genom att exempelvis lägga upp bilder på nätet med sig själv och någon välkänd person… 

Vad är det intressanta med din roll?
– Känslan av att inte hänga med i utvecklingen, inte uppleva sig som en del av samhället. Pjäsen handlar också om andra sammanhang än skolan, till exempel nätet, att ständigt tvingas vara uppkopplad. Själv använder jag inte Face­book eller sociala medier, säger Samuel Fröler. 

Birger låter lite som en bakåtsträvare …
– Men det är han inte. Om förändringar går väldigt fort kan man uppfattas som en bromskloss ifall man spjärnar emot, menar han.

Ann Petrén fyller i:
– Jag kan känna mig bakåtsträvande när jag vill påminna om värden som har försvunnit. Men handlar det verkligen om att jag inte vill acceptera förändring, inte hänger med i utvecklingen, eller är det faktiskt så att vi har tappat viktiga värden? 

Att hamna utanför systemet, kan ni relatera till det även om ni är anställda?
– Javisst. Vår arbetssituation på teatern har precis som lärarnas förändrats mycket. Ensemblerna har krympt och nittio procent av skådespelarna är i dag frilansare på korta kontrakt. Konkurrensen är hård. Risken är att folk blir rädda, anpassar sig och tystnar, svarar Ann Petrén.

Samuel Fröler tycker att också skolorna har fått ett tuffare klimat:
– Det finns en förråing i samhället i dag och detta märks även mellan elever­na.

Han understryker att föreställningen inte är ett »föredrag« om skolan utan upplyftande teater, med satiriska under­toner och musikinslag med Frank Sinatra. Ibland för Samuel Fröler en dialog med publiken.

Ett par av Samuel Frölers barn går fortfarande i skolan, hans mamma var lärare och hans sambo är skolsköterska. Han har alltid intresserat sig för skolfrågor och har i ett direktsänt debatt­program diskuterat skolan med Jan Björklund. 

– Det som sammanfattar en bra skola är kommunikation och lyssnande, en respektfull dialog från både elevers och lärares sida. Skolan handlar inte bara om att ge elever kunskap, den har ett socialt fostrande ansvar också. 

Pjäsen tar bland annat upp problemen med synen på elever som kunder.

– Jag läste i en artikel att betygen har blivit högre men kunskaperna lägre. Det kan vara en effekt av det fria skolvalet att man genom höga betyg försöker locka elever till sig, menar Ann Petrén.

Vad hoppas ni förmedla med föreställningen?
– Ett gott skratt och en känsla av att livet går vidare, trots allt, svarar Samuel Fröler.

– Men det är härligt om publiken också frågar sig: vilken skola ska vi ha? Det betyder i förlängningen: vilket samhälle ska vi ha? tillägger Ann Petrén.

Sverigeturné i mars och april
  • Du är väl googlebar, lille vän! är skriven av Ylva Lööf. Föreställningen hade premiär i Nässjö 1 mars och turnerar till och med 26 april. Pjästiteln är en parafras på Peter Tillbergs målning »Blir du lönsam, lille vän?« som i sin tur är inspirerad av en låt av proggruppen Gläns över sjö och strand.
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.