Annons:
Ann Petrén har regisserat pjäsen och Samuel Fröler spelar läraren Birger, som blir utbränd av alla nya upp­gifter som han åläggs. »Varje regering har använt skolan som ett sätt att profilera sig själv«, säger Ann Petrén.Bild:Casper Hedberg
teater
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Läraren som inte hänger med sin tid

Plötsligt kan man bli arbetslös och i otakt med sin samtid. Nu åker Samuel Frölers gymnasie­lärare Birger på turné med Du är väl googlebar, lille vän! Föreställningen är Ann Petréns regidebut. Publikt träffade dem för ett samtal.

– En gång i tiden låg lärarnas löner i nivå med riksdagsledamöters, påpekar Ann Petrén, som har regisserat monologen Du är väl googlebar, lille vän!

Hon kommer hastande direkt från repetitioner av en ny uppsättning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, fortfarande iklädd sina scenkläder. Vi slår oss ned i ett personalrum i en korridor där skådespelarnas loger ligger. Med jämna mellanrum hörs högtalar­utrop för olika föreställningar. 

Både hon och Samuel Fröler, som gestaltar läraren Birger, ger ett avspänt intryck.

Du är väl googlebar, lille vän! hade ursprungligen premiär på Klara sopp­teater i Stockholm. Det var valåret 2014 och Jan Björklunds skolpolitik debatterades för fullt. Nu ska föreställningen ut på en turné med Riksteatern.

Pjäsens gymnasielärare Birger under­visar i tyska och svenska. Han får allt mindre tid till det han brinner för, att förmedla kunskap. Han känner sig pressad av alla nya krav som ställs på honom som lärare och blir tillsagd av sin rektor att han inte förstår sin roll. En dag kan han inte längre resa sig ur sängen.

– Birger är en kunnig och uppskattad lärare men han dukar under av nya uppgifter. Varje regering har använt skolan som ett sätt att profilera sig själv, säger Ann Petrén.

Birger blir sjukskriven, så småningom arbetslös och utförsäkrad och tvingas leva på aktivitetsstöd. Han hamnar hos en jobbcoach som vill göra honom googlebar och lära honom sälja in sig, genom att exempelvis lägga upp bilder på nätet med sig själv och någon välkänd person… 

Vad är det intressanta med din roll?
– Känslan av att inte hänga med i utvecklingen, inte uppleva sig som en del av samhället. Pjäsen handlar också om andra sammanhang än skolan, till exempel nätet, att ständigt tvingas vara uppkopplad. Själv använder jag inte Face­book eller sociala medier, säger Samuel Fröler. 

Birger låter lite som en bakåtsträvare …
– Men det är han inte. Om förändringar går väldigt fort kan man uppfattas som en bromskloss ifall man spjärnar emot, menar han.

Ann Petrén fyller i:
– Jag kan känna mig bakåtsträvande när jag vill påminna om värden som har försvunnit. Men handlar det verkligen om att jag inte vill acceptera förändring, inte hänger med i utvecklingen, eller är det faktiskt så att vi har tappat viktiga värden? 

Att hamna utanför systemet, kan ni relatera till det även om ni är anställda?
– Javisst. Vår arbetssituation på teatern har precis som lärarnas förändrats mycket. Ensemblerna har krympt och nittio procent av skådespelarna är i dag frilansare på korta kontrakt. Konkurrensen är hård. Risken är att folk blir rädda, anpassar sig och tystnar, svarar Ann Petrén.

Samuel Fröler tycker att också skolorna har fått ett tuffare klimat:
– Det finns en förråing i samhället i dag och detta märks även mellan elever­na.

Han understryker att föreställningen inte är ett »föredrag« om skolan utan upplyftande teater, med satiriska under­toner och musikinslag med Frank Sinatra. Ibland för Samuel Fröler en dialog med publiken.

Ett par av Samuel Frölers barn går fortfarande i skolan, hans mamma var lärare och hans sambo är skolsköterska. Han har alltid intresserat sig för skolfrågor och har i ett direktsänt debatt­program diskuterat skolan med Jan Björklund. 

– Det som sammanfattar en bra skola är kommunikation och lyssnande, en respektfull dialog från både elevers och lärares sida. Skolan handlar inte bara om att ge elever kunskap, den har ett socialt fostrande ansvar också. 

Pjäsen tar bland annat upp problemen med synen på elever som kunder.

– Jag läste i en artikel att betygen har blivit högre men kunskaperna lägre. Det kan vara en effekt av det fria skolvalet att man genom höga betyg försöker locka elever till sig, menar Ann Petrén.

Vad hoppas ni förmedla med föreställningen?
– Ett gott skratt och en känsla av att livet går vidare, trots allt, svarar Samuel Fröler.

– Men det är härligt om publiken också frågar sig: vilken skola ska vi ha? Det betyder i förlängningen: vilket samhälle ska vi ha? tillägger Ann Petrén.

Sverigeturné i mars och april
  • Du är väl googlebar, lille vän! är skriven av Ylva Lööf. Föreställningen hade premiär i Nässjö 1 mars och turnerar till och med 26 april. Pjästiteln är en parafras på Peter Tillbergs målning »Blir du lönsam, lille vän?« som i sin tur är inspirerad av en låt av proggruppen Gläns över sjö och strand.
Bli den första att tycka till!
LÖNNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket, Socialstyrelsen.
ARBETSMILJÖNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Systemet skapar stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet, sägs det i skrivelsen.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.