Lärosäte gjorde otillåtna upphandlingar

LUNDS UNIVERSITET2018-08-31

Konkurrensverket drar Lunds universitet inför domstol för fyra otillåtna direktupphandlingar. Myndigheten begär att förvaltningsrätten dömer ut sammanlagt 400 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Konkurrensverket har granskat inköp som gjorts av Lunds universitet. Det har gett till resultat att myndigheten lämnat in fyra ansökningar med krav på upphandlingsskadeavgift till förvaltningsrätten.

Utöver de fyra otillåtna direktupphandlingar som nu går till domstol konstaterar Konkurrensverket att en stor mängd direktupphandlingar har gjorts av olika beställare ute i organisationen och att universitet saknat en övergripande kontroll av de samlade inköpen. Konkurrensverket konstaterar också att flera inköp gjorts efter muntliga överenskommelser trots lagens krav på dokumentation.

”Det är viktigt att följa upphandlingsreglerna. När offentliga inköp görs utan kontroll, eller utan dokumentation, är det svårt att veta om inköpen motsvarar organisationens behov och det blir svårt att kontrollera de leverantörer man vänder sig till. Dessutom ökar risken för korruption”, kommenterar Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

De fyra upphandlingar som ligger till grund för Konkurrensverkets anmälan handlar om inköp av budtjänster för drygt 3 miljoner kronor, resor till ett värde av 637 000 kronor, byggvaror för 613 000 kronor och konferensverksamhet för 954 000 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA