Annons:
Arkitektur
Kultur
AVAgneta Sandberg0 kommentarerTyck till!

”Låt hyresgästen bestämma själv”

Arkitekter har ofta kontor i byggnader som många människor skulle vilja bo i. Det är högt i tak, stora fönster, trägolv, rymd, ljus. Toaletterna är klädda med vitt kakel, golven är rutmönstrade i svart-vitt och handfaten inbyggda.

Så är det i tegelhuset i Hammarbyhamnen där vi träffar den finske arkitekten Kai Wartiainen. Tillsammans med Ingrid Reppen har han ritat ett intressant hus till Malmö bomässa, Bo01, som invigs 17 maj. Deras kontor heter ajö´ tristess och man förstår snabbt att Kai Wartiainen skyr allt som andas just tristess.
Han sveper ut med handen och frågar vad det är för kul med husen vi ser utanför fönstret och han har svårt att nämna någon intressant ny  byggnad i Stockholm. Men Kai Wartiainen, som även är professor på KTH, tycker att svensk offentlig inredning är spännande. Där vågar man tänka kreativt.
– Det finns fortfarande för mycket av ”technical rationalism”, säger Kai Wartiainen när de svenska termerna tryter, och menar att tekniskt tänkande dominerar inom byggandet.

– För 200 år sedan när arkitekterna ritade åt kejsaren och påven fanns det många skäl till begränsade lösningar. Med industrialismen blev de tekniska möjligheterna fler, men mycket blev ”måttsatt”, du ska ha detta utrymme för att sova, köket ska se ut på ett visst sätt, du ska förvara dina prylar här.
– Man planerade för ett enda sätt att leva. Nu finns det ingen anledning att bygga så likriktat längre. Du är rik eller fattig, men du är en individ med en egen livsstil och vågar man bara tänka fritt kan bostäderna bli roliga.

Följdriktigt ritar Kai Wartiainen och Ingrid Reppen ramar för bostäder och sedan ska hyresgästen själv bestämma innehållet. Deras hus till Bo01 har en takhöjd på fem meter, det finns egen ingång till varje rum från balkongerna och gräsmatta på taket. Ajö´ tristess har vinnlagt sig om att använda vackra färger och material som är ”varma och sköna att röra vid”.
– Det måste ju vara anledningen till att man väljer ett visst material och inte att det är lätt att bygga med, påpekar Kai Wartiainen. Han skissar för att visa hur de först hade tänkt sig att man skulle kunna vrida badkaret ut mot vardagsrummet för att få havsutsikt, men det gick inte byggföretaget NCC med på. Kompromissen blev en skjutdörr.
– Människor ska få sova som de vill och ha köket var de vill, även om det är svårt att lösa tekniskt i början, säger Kai Wartiainen. Han föreslår ett system med ”plug-in”  så att man kan få vatten (nästan) varhelst man önskar.
Huset har utsikt mot vattnet i Malmö. För dem som inte vill stirra på vågorna föreslår arkitekterna ett ”paradisfilter” där man kan ha sina ”paradisprodukter”: böcker, tavlor, akvarier, porslinsfigurer…
– Vårt hus är än så länge för dyrt att bygga, men det kommer andra tider. Konsumenterna måste tvinga fram annorlunda, egensinniga lösningar till halva priset. Då kan förändringen gå fort.

Kai Wartiainen påpekar också att globaliseringen innebär en likriktning som gör det viktigt att identifiera sig: ”Det här är mitt bostadsområde. Här finns kaféerna jag gillar, här bor såna som jag.” Själv tillhör han gruppen som avskyr balkonger och påstår att det inte finns ett nybyggt hus i Helsingfors utan balkong.
 – Vad ska man med balkong till? Kaffet smakar äckligt utomhus.
Han undervisar studenter från Barcelona som tycker att Stockholm består av ”hus i buskar”; det är ingen riktig stad. Eller med Kai Wartiainens ord: Skjuter man av en pistol träffar man fyra av tio gånger i tomma luften. Där kan man bygga – bland annat kring vattnet på Söder.

Bli den första att tycka till!
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön. Det skriver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt näringsliv, i en gemensam debattartikel.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor. Det framgår av en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, enligt studien.
RegeringenNyhetRegeringen KU-anmäls nu av riksdagsledamoten Ali Esbati, V, för sin hantering av Arbetsförmedlingen. Han menar att regeringens agerande är oansvarigt och därför bör granskas av konstitutionsutskottet.
SCBNyhetEfter att det externa konsultföretaget Evry orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, avslutar nu Statistiska centralbyrån, SCB, samarbetet successivt. Exakt hur avvecklingen ska gå till förhandlar man om. ”Det här är en stor fråga för oss som jobbar på SCB”, säger Ulla Ekander Liew, STs vice ordförande inom SCB, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetEn intern granskning visar stora brister i Arbetsförmedlingens hantering av arbetsgivare som söker personal för subventionerade anställningar. Sju av tio får ingen återkoppling inom fyra veckor, uppger SVT.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare dömdes för tjänstefel i Värmlands tingsrätt efter att en man avlidit i arresten. De hade missat en del av tillsynen, enligt domen. I rätten vittnade anställda om brister i rutiner och internutbildning. Det lokala facket efterlyser arbetsgivaransvaret. ”Det är synd att de här individerna drabbas när någon annan har ansvar för säkerheten”, säger STs klubbordförande Ofle Mohamed till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontroll av deltidsarbetslösas arbetslöshetsersättning är bristfällig. Det kommer Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, fram till efter en granskning.
BiståndNyhetStatskontoret och Ekonomistyrningsverket, ESV, får regeringens uppdrag att utreda biståndsmyndigheten Sidas effektivitet, ledning, styrning och uppföljning. Uppdraget ska vara klart om ett år.
BOLAGSVERKETNyhetEtt ökande antal aktiebolag och en överskattning av hur många företagare som skulle använda ett nytt digitalt system har gjort att Bolagsverkets handläggningstider för företags årsredovisningar har skjutit i höjden. ”Personalen har varit högt belastad under en längre tid nu”, säger STs avdelningsordförande Marica Hammarlund till Publikt.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket sedan myndigheten i ett år och åtta månader underlåtit att underrätta en asylsökande om att hans ansökan om uppehållstillstånd avslagits.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetStatens institutionsstyrelse, SiS, har betalat ut fel ersättning för övertid på minst fyra ungdomshem. För vissa anställda kan det ha blivit fel under mer än två år tillbaka i tiden. ”Arbetsgivaren tittar nu på hur mycket pengar det handlar om”, säger Jenny Kingstedt, ledamot i STs avdelningsstyrelse, till Publikt.
DigitaliseringNyhetAllt fler offentliga aktörer erbjuder inloggning med hjälp av e-legitimation. Åtta av tio av de statliga myndigheter som har omfattande medborgarkontakt erbjuder inloggning, skriver Myndigheten för digital förvaltning i en ny rapport.
ArbetsförmedlingenNyhetFler möten med arbetsförmedlare ökar arbetssökandes möjligheter att hitta ett jobb. Det visar en ny forskarrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
ArbetsmiljöNyhetMer än sju av tio har inte märkt av någon förändring på sin arbetsplats efter metoo-uppropen, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av TCO.
SKOLVERKETNyhetFler ansökningar än väntat gör att personalen som handlägger lärarlegitimationer på Skolverket är ombedda att jobba över. I första hand gäller övertid på helger under månaderna fram till årsskiftet. ”Det är klart man känner stress när vi har längre handläggningstider”, säger handläggaren Samira Said, förtroendevald inom ST, till Publikt.
LönerNyhetFem fackförbund i industrin kräver löneökningar på tre procent, eller minst 530 kronor mer i månaden. Arbetsgivarföreträdare beskriver kravet som orealistiskt.
ArbetsförmedlingenNyhetDet är dags att några vuxna i rummet kliver in och kräver ett omtag i processen kring Arbetsförmedlingens reformering, skriver Lars Calmfors i en debattartikel i Dagens Nyheter.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär ett skyddsombud beskrev hur Arrivas personal i Skåne bland annat avstått dryck eller använt buskar vid stationen om det kniper, beslutade Arbetsmiljöverket att de har rätt till toalettpaus efter maximalt två och en halv timme. Det fick tågbolaget att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.
RättsväsendetNyhetMindre än varannan svensk har förtroende för rättsväsendet som helhet, visar Brottsförebyggande rådets, Brå, senaste undersökning. Bara var tredje uppger att de har förtroende för Kriminalvården. Förändringen jämfört med föregående år är liten.
ArbetsförmedlingenNyhetAutomatiska funktioner och digital samverkan är centrala i den nya modell för Arbetsförmedlingens arbete som myndigheten skisserar i sitt förslag till regeringen. Bland annat vill myndigheten robotisera bedömningen av hur långt arbetssökande står från arbetsmarknaden. Systemet för ersättning till fristående aktörer föreslås få både en grundersättning och en resultatbaserad del.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens egna förslag om hur myndigheten ska arbeta i framtiden väcker skepsis från fackligt håll. ”Jag tror inte det går att genomföra det här inom den här tidsperioden”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, till Publikt. Han hoppas att politikerna ska inse att de går för fort fram med reformeringen av myndigheten.
SkolverketNyhetMer än 1 500 nya lärare har fått vänta mer än de fyra månader som regeringen satt som maxgräns för att få ut sin lärarlegitimation, enligt Ekot. Skolverket förklarar väntetiden med att ansökningarna är fler än beräknat.