Annons:
Ursäkta oss utspelas under en lektion i svenska för invandrare. Majula Drammeh, Nidia Martinez Barbieri och Pietro La Loggia repeterar.Bild:Alexis Rodriguez
dans
Kultur
AVLisa Boda0 kommentarerTyck till!

Lektioner i svenska blir dans

Mycket kan hända när människor från hela världen samlas i ett klassrum för att lära sig det sje-ljudstäta svenska språket. Koreografen Khamlane Halsackda satte sig själv i skolbänken och besökte sfi-lektioner på tolv orter. Sedan lät han den skruvade dansperformancen "Ursäkta oss" växa fram.

Det regnar, men Khamlane Halsackda tar emot utanför replokalen i det vidsträckta industriområde som ligger i Malmöförorten Kirseberg. Här reser sig byggnaderna tomma medan växtligheten obönhörligt drar fram över betong­väggar och rälsspår.

Khamlane Halsackda har ett varmt leende och en hälsena som gått av. Det låter värre än vad det är, försäkrar han, och visar smidigt vägen på sina kryckor.

Det finns planer på att uppgradera södra Kirseberg till ett fashionabelt bostadskvarter, men i glappet innan det projektet blir av har det uppstått ett utrymme för konstnärlig verksamhet. Även Ursäkta oss utspelar sig i ett slags glapp – tiden då någon befinner sig mellan två hemma, ett som övergivits och ett som ännu inte erövrats.

”Jag vet inte vad det är för jord jag står på. Jag vet inte om jag kan plantera något i det”, upprepar dansarna Majula Drammeh, Nidia Martinez Barbieri och Pietro La Loggia i scenen som repeteras.

De rör sig mellan gammaldags skolbänkar, eftersom ramen för föreställningen är en lektion i sfi, svenska för invandrare. 

– Bra! Men jag vill att ni ska blanda språken, säg meningarna omväxlande på svenska och engelska, instruerar Khamlane Halsackda.

Två av dansarna har inte svenska som förstaspråk och oroar sig över att de ska säga fel.

– Det gör inget. Det speglar kampen för att göra sig förstådd, fortsätter han på perfekt brittisk engelska.

Khamlane Halsackda är uppvuxen i London, dit hans föräldrar flydde från Laos med tio barn när han var fyra år. Till Sverige kom han för att dansa på Malmö Opera. Han blev kvar då han förälskade sig i stadens atmosfär och sedan även i mannen han precis gift sig med.

– Malmö är hemma för mig nu. I början tyckte jag att det gick lätt eftersom alla talar engelska, men nu förstår jag att jag måste lära mig språket för att verkligen kunna leva här fullt ut, förklarar han.

Viljan att kunna uttrycka hela sitt jag delar Khamlane Halsackda med de sfi-elever som han och ensemblen träffade när de reste runt för att samla material till Ursäkta oss. De besökte tolv städer – pratade, dansade och genomförde intervjuer.

– Det var otroligt. Alla var så generösa och ville verkligen dela med sig av vad de varit med om. När jag själv gick på sfi upptäckte jag att det är en fantastisk plats för möten mellan alla sorters människor från hela världen. Men var kan nyanlända träffa etablerade svenskar? Jag ville hitta en plattform för det, och därför startade jag det här projektet.

De livsöden som dansteamet fick ta del av var ofta tragiska. Ändå är det tydligt att Ursäkta oss blir en humoristisk föreställning.

– Humor är jätteviktigt för mig. Jag funderar mycket över vad som får människor att skratta. Någon försöker lära sig ett språk, visst, men egentligen handlar det lika mycket om det allmänmänskliga i att vara nybörjare. Själva försöken, med allt vad det innebär av misslyckande och klumpighet, kan vara väldigt roliga. Men de kan också göra oss obekväma, och föreställningen leker sig fram i det gränslandet.

Till en scen har Khamlane Halsackda valt ut drabbande textfragment från inter­vjuerna och sedan översatt dem till medvetet dålig svenska. Dansarna läser upp fraserna till rytmen av en välkänd svensk melodi. Effekten är skrattframkallande, men han förväntar sig också att det svider till när orden landar i publiken.

Det finns ett uttryck som lyder ”skrattet fastnar i halsen”, menar du så?

– Ja, precis! Den där paradoxen som finns där: om jag skrattar, betyder det att jag är sexist eller rasist? Personligen skrattar jag åt allt och alla… men det är något väldigt intressant och komplext i det här och därför vill vi leka med det. Vi utmanar publiken och dess moralkänsla.

Varför har du valt titeln ”Ursäkta oss”?

– ”Ursäkta mig” tror jag är en av de allra första sakerna en nyanländ lär sig att säga. Lite som att säga ”förlåt att jag är här”. Det får mig att tänka på min mamma. Jag tyckte att hon var en livlig person i England. Men när hon flyttade hem till Laos och jag besökte henne där första gången – hon var en annan människa. Hon var sig själv.

Kan du se fördelar med att vara nyanländ?

– Ja, absolut. Jag fick ny kraft av att komma till Sverige. Och att själv försöka integreras i ett nytt land har gett mig en helt annan förståelse för mina föräldrars kamp.

Khamlane Halsackdas röst sviker honom när han pratar om sin familj. Men han tror att det finns en styrka i att utgå från egna erfarenheter i sitt skapande.

– Jag vill att verket ska visa det mål som varje människa har: att vara lycklig. Det som förenade alla vi träffade på sfi var en stark förhoppning om att finna lyckan för sig själv och sin familj. Det finns något väldigt vackert och enkelt i det.

Turnerar till tolv svenska orter

Khamlane Halsackda började som dansare och har uppträtt på the Royal Opera House och med kompaniet Random Dance. Han har också jobbat med artisterna Kylie Minogue och Christina Aguilera. I dag är han verksam som koreograf och arbetar på dansstudion In-discourse och Rörelsen-Koreografer i Skåne.

Ursäkta oss har premiär i Uddevalla 13 oktober. Sedan turnerar den via Dansnät Sverige till Borås, Falkenberg, Vara, Jönköping, Gävle, Umeå, Malmö, Linköping, Stockholm, Västerås och Växjö.

Bli den första att tycka till!
NyhetST tar strid för en medlems rätt att genomföra skogsinventeringar och granska avverkningsanmälningar på sin fritid. Länsstyrelsen i Dalarnas län har beslutat att Sebastian Kirppu inte får ägna sig åt detta på sin fritid, med hänvisning till att det skulle kunna vara en förtroendeskadlig bisyssla. Förbundet vill nu att Arbetsdomstolen upphäver beslutet.
ArbetsmiljöNyhetStatliga myndigheter följer inte arbetsmiljölagens regler om att anställda ska ha inflytande över arbetet mot hot och våld. Det bedömer forskare som intervjuat huvudskyddsombud på tio stora myndigheter.
ÖppenhetNyhetEtt halvår efter att Journalistförbundet begärt att få ut utrikesminister Margot Wallströms e-postlogg har regeringen lämnat ut den. I stället för att hemligstämpla hela loggen har man prövat sekretessen rad för rad.
Val 2018FördjupningPublikts valbevakning fortsätter, nu med fokus på hur partierna ser på styrningen av myndigheter och statliga bolag. Några av STs viktigaste krav på den kommande regeringen är fler anställda i staten och att det inte blir några nya omlokaliseringar av myndigheter.
HögskolanNyhetAndelen forskande och undervisande personal ökar i förhållande till andra personalgrupper i högskolan, enligt statistik från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
JämställdhetNyhetLöneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska på arbetsmarknaden, enligt en rapport från Medlingsinstitutet. Den oförklarade delen av löneskillnaden är nu 4,3 procent.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan för dess långsamma handläggning av två fall där människor ansökt om ersättning för vård i ett annat EES-land.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten, sedan en man avlidit i samband med polistransport till ett behandlingshem.
HÖGSKOLANNyhetKonkurrens om forskningsmedel på universitet och högskolor leder inte till bättre forskning. Ökade statliga basanslag är en bättre väg att gå, enligt en ny forskningsstudie.
HÖGSKOLANNyhetEn bedragare lurade Malmö universitet att skicka en professors lön till sitt eget konto. ”Ganska genialt”, säger Polisens nationella expert på bedrägerier till Ekot. Universitetet ändrar nu sina rutiner.
REGERINGENNyhetTrots att Socialdemokraterna anser att allmän visstid bör avskaffas har Regeringskansliet har över 200 anställda på allmän visstid, rapporterar Dagens Nyheter. ”Allmän visstid är ett stort problem, och det har sett likadant ut i flera år", säger STs avdelningsordförande Thomas Janson till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare på häktet i Helsingborg har friats av personalansvarsnämnden för sin användning av pepparsprej mot en intagen. Nyligen friades en kriminalvårdare av tingsrätten efter en liknande händelse.
BolagsverketNyhetBolagsverket i Sundsvall ska få en tydligare roll i kampen mot brottslighet. Det säger näringsminister Mikael Damberg, S, till SVT och lovar att se över lagstiftningen.
HögskolanNyhetUniversitets- och högskolerådet, UHR, får regeringens uppdrag att öka tillgängligheten till högskolan och att motverka diskriminering av studenter med funktionsnedsättning.
REGERINGENNyhetRegeringen utlovar 120 nya statliga jobb i Kiruna. De ska ersätta de arbetstillfällen som försvinner när Radiotjänst i Kiruna läggs ned.
SocialförsäkringNyhetFörra generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler, får nu ett nytt uppdrag av regeringen. Hon ska utreda en samordning av utbetalningar från välfärdssystemen.
ArbetsförmedlingenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Arbetsförmedlingen för att ha lämnat ut uppgifter om en arbetssökandes personliga förhållanden utan att först pröva om uppgifterna omfattades av sekretess.
JämställdhetNyhetLöneskillnaden mellan statsanställda män och kvinnor har minskat med 0,9 procentenheter. Den del av löneskillnaden som inte kan förklaras av objektiva faktorer, den så kallade oförklarade löneskillnaden, ligger på 0,4 procent, skriver Arbetsgivarverket i en ny rapport.
HögskolanNyhetRiksdagen är enig om att hanteringen av uppkomna överskott vid landets lärosäten måste bli bättre. I ett beslut på onsdagen ställde sig alla partier bakom regeringens bedömning av Riksrevisionens granskning.
TRAFIKVERKETNyhetRiksrevisionen riktar omfattande kritik mot Trafikverket för myndighetens hantering av forskningsmedel. Trafikverket lever inte upp till kraven på ”ordning och reda”, enligt Riksrevisionen.
HÖGSKOLANNyhetST stämmer Göteborgs universitet inför Arbetsdomstolen. Universitetet hade beslutat om löneavdrag för en examenshandläggare, men ST anser att medlemmen inte åsidosatt sina skyldigheter i anställningen.
InternationelltNyhetSka det bli verklig fred är det upp till oss själva. Det konstaterar det sydkoreanska fackförbundet för offentliganställda, KPTU, efter toppmötet mellan USA och Nordkorea.
StatsförvaltningNyhet148 500 personer ska nyanställas i staten fram till slutet av 2022, enligt en beräkning som ST har gjort. Många av dem kommer att arbeta med it.
arbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kritiserar i en ny rapport hur Arbetsförmedlingen sköter de arbetssökandes aktivitetsrapporter. Bara två av tre rapporter kommer faktiskt in till myndigheten.
BidragsfuskNyhetPolisen och Åklagarmyndigheten får regeringens uppdrag att gemensamt hitta metoder att förbättra och effektivisera arbetet mot bidragsfusk. Uppdraget ska genomföras i samråd med andra myndigheter.
SkolmyndigheterNyhetEn statlig utredning föreslår att myndigheterna på skolområdet slås samman. Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, avvisar dock förslaget. Han vill behålla myndigheterna, men regionalisera organisationen.
OpinionNyhetSocialdemokraterna är med 28,6 procent största partiet bland offentliganställda, Moderaterna är näst störst med 19,9 procent och Sverigedemokraterna får 17,1 procent. Det framgår av Statistiska Centralbyråns, SCBs, partisympatiundersökning.
JämställdhetNyhetOjämlikheten i hälsa ökar bland kvinnor, medan den i stort är oförändrad bland män. Det konstateras i en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
ArbetsrättNyhetRegeringens särskilde utredare föreslår att rätten att vidta stridsåtgärder begränsas och att en särskild nämnd inrättas för att besluta om fredsplikt. Men utredningens förslag läggs åt sidan till förmån från det förslag arbetsmarknadens parter presenterat.
öppenhetNyhetUtrikesminister Margot Wallström, S, prickas av ett enigt konstitutionsutskott för UDs hantering av offentlighetsprincipen under Sveriges kampanj för en plats i FNs säkerhetsråd.
FackligtNyhetI en debattartikel välkomnar TCOs chefsekonom Mikael Sandström riksdagens nej till att begränsa vinster i välfärden. Vinstfrågan hindrar en diskussion om hur privata företag kan göra nytta i välfärden, skriver han.
ARBETSRÄTTNyhetHamnarbetarförbundet överväger att begära en prövning av om de nya konfliktregler som parterna föreslagit är tillåtna enligt internationell rätt, skriver tidningen Arbetet.
ArbetsmiljöNyhet»Man måste kunna sätta sina gränser för när det är jobb och när det är fritid«, säger Lena Holm på Lantmäteriet.
PolisenNyhetNär Rebecka Brodin öppnar pass­expeditionen i Ludvika klockan nio är det redan kö.
PrideNyhetFrågan om hur myndigheter bemöter hbtq-personer kommer att stå i centrum för ST vid sommarens Pridefestivaler.
FackligtNyhetDemokratin och fackliga rättigheter är under stark press i många länder i världen. Enligt IFS, Internationella fackliga samorganisationen, har antalet länder som godtyckligt griper fackmedlemmar ökat från 44 till 59 mellan 2017 och 2018.
KriminalvårdenNyhetDe flesta som döms till fängelse får korta fängelsestraff på ett halvår eller mindre. Nu vill Kriminalvården att fler ska dömas till frivård hellre än korta fängelsestraff.
ARBETSRÄTTNyhetArbetsmarknadens parter lämnar ett eget lagförslag om konflikträtten. Syftet är att det ska användas i stället för det förslag som väntas från den utredning som regeringen tillsatt. "Ett styrkebesked", enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetEn chef på Försäkringskassan varnas för att hon jämfört sin egen solbränna med en underställd medarbetares hudfärg. Enligt personalansvarsnämnden kränkte chefen medarbetarens värdighet.
EtableringNyhetRegeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att ta fram en modell för matchning till etableringsjobb. Uppdraget ska genomföras i samråd med LO, Unionen och Svenskt Näringsliv.