Annons:
Gästkrönika
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Lena Hörngren: Förtroendet är inget att ta för givet

I en tid präglad av polarisering och individualism är det inte självklart att ett jobb för det allmännas bästa är något som möts med respekt, skriver krönikören Lena Hörngren.

»Det låter kanske konstigt, men jag måste fråga det här.«

Handläggaren på Migrationsverket anstränger sig för att låta snäll. Jag har inget emot att folk är snälla men hennes förskolläraraktiga tonfall stör mig. Varför tycker hon sig behöva be om ursäkt för att hon gör sitt jobb? Hennes frågor är högst relevanta för att myndigheten där hon är anställd ska kunna utföra sitt uppdrag.

Jag är god man för två afghanska pojkar, vilket inneburit en hel del kontakter med Migrationsverket. Med undantag för två handläggare som både i attityd och kroppsspråk betedde sig som om de hade rollerna av good cop respektive bad cop i en polisfilm, är mina erfarenheter goda. Handläggningen har tagit tid men vi har blivit vänligt och korrekt bemötta. Mejl har besvarats snabbt och de som har lovat ringa har ringt. Att pojkarna nu har fått utvisningsbeslut är i mitt tycke inhumant, men inget enskilda tjänstemän kan lastas för.

Jag hamnar ibland i diskussioner där jag finner mig försvara dem som skälls som byråkrater. Jag försvarar inte dem som begått brott, som chefer på Statens fastighetsverk nu misstänks för att ha gjort, eller de som likt de polisinspirerade handläggarna beter sig olämpligt. Det är de andra, den stora majoriteten, jag talar väl om. De som får skäll för att de är där de är och gör det de ska.

»Den offentliga makten utövas under lagarna«, slår rege­ringsformen fast. Det är lättare sagt på förvaltningspolitiska seminarier än gjort i det vardagliga mötet med asylsökande och familjer med handikappade barn. Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler berättade vid ett seminarium på Statskontoret nyligen att hon har med­arbetare som är så rädda för att tillämpa lagen att de överväger att byta jobb. »Jag vill inte pekas ut som en ond människa« är motiveringen.

I en tid präglad av polarisering och individualism är det inte självklart att ett jobb för det allmännas bästa är något som möts med respekt. Sverige har sedan gammalt en stark tjänstemannakultur och ett stort förtroende från allmänheten för förvaltningen. Men det är inget att ta för givet. Risken finns att båda försvagas i en takt som gör att vi inte ser förändringen förrän den har gått så långt att den är svår att stoppa.

Det brukar sägas att sådant som händer i USA kommer till Sverige med några års fördröjning. I så fall finns anledning till oro. Donald Trump valdes i hög grad för att människor misstrodde förvaltningen och ville ha förändring. Hans förs­ta tid har präglats av presidentens misstro mot den förvaltning han styr, något som ledde till kaos direkt.

I spåren av det dåligt förberedda flyktingstoppet blev det också tydligt var motkraften finns i ett rättssamhälle. Makten utövas under lagarna. Människor sätter sitt hopp till att de torra byråkraterna med lagens hjälp ska sätta stopp för en president som inte bara har My way som dansmusik vid invigningsbalen, utan också som styrningsprincip.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetDet mesta talar för att Sverige får en ny regering med Stefan Löfven som statsminister. Överenskommelsen som C och L träffat med regeringspartierna S och MP innebär bland annat förändrade turordningsregler och neddragningar på Arbetsförmedlingen. STs förbundsordförande Britta Lejon är kritisk men ser också en del positivt.
ArbetsmiljöNyhetEn av tio på svensk arbetsmarknad anser att det egna arbetet inte är meningsfullt. Bara 53 procent av tillfrågade chefer i offentlig sektor anser att jobbet är meningsfullt. Det visar en barometer från Jobbhälsoindex.
STNyhetEn tidigare anställd vid Åklagarmyndigheten har stämt ST i tingsrätten för vårdslös rådgivning vid en uppsägning. ST tillbakavisar alla anklagelser. I februari faller domen.
DiskrimineringsombudsmannenFördjupningFör tio år sedan Sverige fick en sammanhållen lag mot diskriminering och en ny myndighet – Diskrimineringsombudsmannen, DO. Efter en stormig start verkar myndigheten nu ha funnit sin form. Men det finns också de som är kritiska mot hur dagens DO fungerar.
SwedaviaNyhetSwedavia varslar 125 anställda om uppsägning, varav merparten arbetar i Stockholm och Göteborg. ”Vi ska kämpa för att det blir färre än 125”, säger Mikael Nordenståhl, sektionsordförande för ST inom Swedavia på Stockholm Arlanda och Bromma.
RättsväsendetNyhetFörtroendet för rättsväsendet har ökat, och särskilt förtroendet för Polisen. Det visar årets Nationella trygghetsundersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit fram en digital guide som stöd i arbetsgivares arbete mot diskriminering. Guiden ska underlätta arbetet med aktiva åtgärder.
Miljö- och energidepartementetNyhetArbetsbelastningen för personalen på miljö- och energidepartementet är så hög att Arbetsmiljöverket ingrep i höstas. Ett av arbetsmiljöombuden som slog larm har därefter fått så omfattande arbetsuppgifter att personen känt sig hindrad i arbetsmiljöarbetet. Nu är ombudet sjukskriven och ST har gjort en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket.
USANyhetMyndighetskrisen i USA innebär att 800 000 statsanställda inte fått någon lön i januari. Många av dem oroar sig nu för obetalda bostadslån, räkningar och sjukvård. Donald Trump tycks inte ha några planer på att lösa krisen.
Offentlighet och sekretessNyhetRiksarkivet gjorde rätt när myndigheten nekade att lämna ut allmänna handlingar med motiveringen att handlingarna i sig skulle kunna förstöras vid ett utlämnande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.
ArbetsmarknadNyhetArbetslösheten blev under 2018 den lägsta på tio år, konstaterar Arbetsförmedlingen. Samtidigt var antalet nyanmälda lediga jobb på en hög nivå och antalet som berörts av varsel få.
KriminalvårdenNyhetI maj avled en man av uttorkning i ett av Kriminalvårdens häkten. Nu har avdelningschefen som stått åtalad för vållande till annans död och tjänstefel friats av Attunda tingsrätt.
FackligtNyhetSvenska Hamnarbetarförbundet varslar i dag om riksomfattande stridsåtgärder. Avsikten är att tvinga fram ett rikstäckande kollektivavtal med arbetsgivaren Sveriges hamnar, skriver förbundsordföranden Eskil Rönér i en debattartikel.
EUNyhetEU samtalar nu om att skjuta upp datumet för en eventuell Brexit till tidigast i juli, skriver brittiska The Guardian. Förseningen är en följd av att EU bedömer att den brittiska premiärministern Theresa May inte kommer att få parlamentets stöd för överenskommelsen med EU.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh har kallats till energiminister Ibrahim Baylan i dag, bland annat för att redogöra för de ifrågasatta konsultinköp som avslöjats av Dagens Nyheter.
SocialförsäkringNyhetEn utredning föreslår att staten tar över ansvaret för personlig assistans, men att kommunerna ska ansvara för tre nya insatser. Utredningen möts av skarp kritik från berörda brukare.
ArbetsmiljöNyhetMer än hälften av de statsanställda tycker att de har för mycket att göra, och kan inte heller koppla bort tankar på arbetet på fritiden.
STATSBUDGETENNyhetDet är en sak att partier intar vissa ideologiska ståndpunkter, en annan att genomföra den nya budgeten i praktiken, säger forskaren Shirin Ahlbäck Öberg. Hon pekar på att många uppgifter som tidigare hanterats av en regering nu måste lösas av myndigheterna själva.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh anlitade en vän som konsult i sin tidigare roll som marknadsdirektör 2015–2016, enligt Dagens Nyheter. "Det är ju jäv så det bara dundrar om det", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till tidningen.
StatsbudgetenNyhetStatens veterinärmedicinska anstalt, SVA, slutar med sina kontroller av sjukdomar hos vilda djur. Det finns inga pengar i den nya budgeten och uppdraget finns inte med i myndighetens nya regleringsbrev.
ArbetsrättNyhetKristina Sutter-Beimes får Wallanderstipendiet på drygt 1,7 miljoner kronor för sin avhandling om avvikande anställda.
StatsbudgetenNyhetRiksdagens budgetbeslut får stora konsekvenser för den statliga verksamheten, anser Arbetsgivarverkets generaldirektör Eva Liedström Adler. Förändringarna måste ske snabbt och det saknas en politisk ledning att tala med. ”Det är inte lätt att ha en dialog med den samlade riksdagen”, säger hon.