Liten reträtt från Postnord om kollektivavtal

POSTNORD2017-02-14

Postnord backar ett steg från sin tidigare inställning till kollektivavtal. Krav på kollektiv­avtal ska nu ställas på alla transporter som går inom Sverige.

Strax före jul avslöjade Svenska Dagbladet att Postnord anlitar under­leverantörer utan kollektivavtal i sin transportverksamhet. Uppgifterna fick kritik såväl från facken som från statsminister Stefan Löfven, S, som i en kommentar sade att Sverige inte »ska ha en spiral nedåt vad gäller löner och arbetsvillkor«.

Postnord bekräftade att man inte kräver kollektivavtal i utrikestrans­porter eller i transporter som går både i Sverige och utomlands. I de rena inrikestransporterna undantogs vissa utländska åkerier från kravet på kollektivavtal. Detta gällde enligt före­taget cirka 0,7 procent av de inrikes transporterna, och det är för dessa som Postnord numera kräver kollektivavtalsensliga villkor hos åkerierna. För övriga upphandlade transporter kommer man – som tidigare – enbart att rekommendera kollektivavtal.

STs avdelningsordförande på Postnord, Kristofer Björklund, säger att det givetvis är positivt att Postnord backar något i frågan.

– Men vår inställning är fortsatt att kollektivavtal ska gälla på alla nivåer.

Frågan om kollektivavtal i transportbranschen som helhet borde ses över politiskt, anser Kristofer Björklund.

– Problematiken finns i hela branschen och inte bara i Postnord. En tydligare lagstiftning borde finnas i hela Sverige och EU. Det ska råda konkurrens på lika villkor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA