LO-avtal förbättrar för arbetsskadade

FÖRSÄKRINGAR2011-11-28

LO säger ja till ett nytt försäkringsavtal som ger bättre ersättning vid arbetsskada, höjd kompensation för sjukpensionärer och pensionsgrundande graviditetsersättning.

Den preliminära överenskommelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv omfattar omkring en miljon arbetare. Svenskt Näringsliv kommer dock inte att godkänna avtalet definitivt innan parterna inom industrin kommit överens om nya löneavtal.

Det nya försäkringsavtalet innebär att den som skadar sig i arbetet får full lönekompensation från första dagen, oavsett sjukskrivningens längd. I dag får man bara 80 procent av lönen de första två veckorna om sjukskrivningen är kortare än femton dagar.

Gravida kvinnor som inte kan arbeta fram till förlossningen får graviditetsersättning. Den blir i det nya avtalet pensionsgrundande, vilket enligt LO kan betyda att tusentals kronor mer i månaden avsätts till pension.

En annan förändring är att arbetare med förtidspension, sjukersättning, som tjänat över 321 000 kronor om året nu får ersättning även för den del av lönen som är över taket.

I avtalet ingår också en avsiktsförklaring om att tillsammans arbeta för en mer dynamisk arbetsmarknad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA