Loftgångsdepp med hund

KULTUR: BÖCKER2006-10-17

Jag läser böcker och mitt liv är spännande. På sista tiden har jag förundrats över samurajernas motsägelsefulla liv, förfasat mig över det laglösa Mogadishu och dykt rätt ner i ett kollektiv i Stockholm.

Av:  Sanna Töringe

Men jag vill börja någon helt annanstans. I somras låg jag på en strand och försjönk i en liten vacker bok. Anne Morrow Lindbergh, gift med Charles Lindbergh och dessutom glidflygare, författare och äventyrerska, tillbringade varje år några veckor vid havet. Där samlade hon ihop sig och försökte formulera ett slags riktlinjer för sitt liv.

Det blev Gåva från havet, utgiven på Norstedts. Boken blev succé och nu, femtio år efteråt, känns den som en tröst, att ha i fickan och läsa om och om igen.

                                         •l•

Nuruddin Farah är född i Somalia, men lever i Sydafrika. I romanen Länkar, Albert Bonniers förlag, berättar han om Jeebleh som bor i USA men dyker upp i sin hemstad Mogadishu som är sönderfrätt av inbördeskrig.

Han möter sina vänner från studietiden i Italien och det är med Dantes Inferno i huvudet som han nedstiger i helvetet och börjar söka efter en ung flicka som blivit kidnappad. Barbari och civilisation sätts mot varandra och det finns ingen att lita på i detta land, där man dödar sin förtrogna.

En stund av mitt liv tillbringar jag i bokens Somalia och när jag senare går på gatorna i Malmö letar jag med blicken efter de svarta kvinnorna i sina slöjor. De finns där.

                                           •l•

Samurajerna av Monica Braw och Juhani Lompola, utgiven på Atlantis, är verkligt läsvärd. Hjälteberättelser varvas med fakta om de mytiska krigarnas liv. Här finns plats för både parfymtävlingar, dikter och halshuggningar.

Man kan skönja grunderna för både den
japanska framgången och kanske också krackelerandet, när dagens ungdomar inte längre känner giri, den stora tacksamheten.

                                           •l•

Folke letar efter Gud, med pseudonymen Olrdrind Pseudo-Nymf som författare, sprids från hand till hand. Man kan bara få tag på den på några få ställen i Stockholm eller genom att skriva till
folkeletareftergudhotmail.com.

Den handlar om en ung man som lever i kollektiv. Hans liv och tankar cirklar kring allt sådant som man föreställer sig och själv minns; meningen med livet, kärlek, sex, försörjning, droger och vänner.

Historien är deprimerande, för Folke flyttar från sitt kollektiv, till en lägenhet med loftgång någonstans i förorten. Han skaffar till och med hund.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA