Annons:
Arbetsförmedlingen
Debatt
AVMattias Lindquist, Siw Gidlöf, Mikael Johansson, Leif Haraldsson0 kommentarerTyck till!

Lokalkontoren måste få finnas kvar

Sedan 2004 har drygt 4 000 statliga jobb tillkommit i Stockholms län. Samtidigt har antalet arbetstillfällen minskat med lika många i Söder­manland, Värmland, Dalarna, Västernorrland och Jämtland, uppger TT.

Debatten om statens ansvar för jobb i allmänhet och den statliga närvaron i synnerhet, i hela landet, blir allt hetare och därför gäller det att vi tar vårt ansvar i frågan.

Arbetsförmedlingen ska se över omkring 100 av sina 320 kontor de närmaste tre åren. Generaldirektör Mikael Sjöberg säger att han har förståelse för att kommunpolitiker och invånare kan känna oro och bitter­het men att allt kommer att ske i diskussion med berörda. 

I Värmland är det fyra kommuner som är berörda: Munkfors, Kil, Grums och Hammarö. Vi har från våra kommuners sida haft möten med berörda inom Arbetsförmedlingen för att framföra vår oro, och vi har samtidigt ställt ett antal frågor – frågor som vi inte har fått svar på.

Arbetsförmedlingens huvud­argu­ment för att avskaffa flera lokala kontor är att man vill frigöra lokalkostnader, för att på så vis kunna anställa fler handläggare – handläggare som kommer allt längre ifrån den målgrupp man ska möta på de mindre orterna.

Vi har full förståelse för att man kan behöva minska lokalkostnaderna. Men att göra detta genom att försvåra servicen för arbetssökande på de mindre orterna är att försämra villkoren för den likvärdiga statliga service som alla ska kunna få.

Det försvårar också möjligheterna till kontakt med dem som står längst från arbetsmarknaden – alltså dem som behöver servicen mest. Det är inte att erbjuda likvärdig service i kommunerna, enligt vår mening.

Arbetsförmedlingen menar att man kommer att spara pengar genom att lägga ned kontor och minska lokal­ytorna. Men när man planerar att lägga ned kontoren i Munkfors och Kil för att flytta till mer än dubbla lokalytan i Forshaga och att lägga ned kontoren i Grums och Hammarö för att flytta till betydligt större lokaler i Karlstad, så förstår inte vi var besparingen på lokalyta ligger. Än mindre hur det kan skapa en bättre, eller ens likvärdig, service.

Arbetsförmedlingen menar att ett utökat antal handläggare ska förbättra närvaron och servicen till företag och arbetssökande. Vi delar naturligtvis Arbetsförmedlingens uppfattning att fler handläggare kan förbättra servicen och närvaron. Men om en företagare eller arbetssökande har behov av personlig kontakt blir det betydligt svårare om man är tvungen att resa flera mil till ett kontor i en annan kommun.

Återigen: det är inte att erbjuda en likvärdig service gentemot männi­skor på landsbygden eller på mindre orter.

Samtidigt har vi fler nyanlända än någonsin. Hur planerar Arbetsförmedlingen att klara av det uppdraget om man lägger ned lokalkontor? Hur ska den personliga kontakten skötas? Var ska den genomföras? Frågorna är många och vi ser med stor oro på förslaget.

Vi hoppas att regeringen snarast ger i uppdrag till Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg att göra halt i planerna och ge oss de verktyg som vi behöver för att tillsammans kunna klara av denna stora utmaning, att få så många som möjligt i egen försörjning och behålla den statliga servicen och närvaron. Oavsett var man bor i Sverige. Därför kräver vi att Arbetsförmedlingens lokalkontor blir kvar.

Mathias Lindquist
Kommunalråd, S, Munkfors 

Siw Gidlöf
Kommunalråd, S, Hammarö

Mikael Johansson 
Kommunalråd, S, Kil 

Leif haraldsson
Kommunalråd, S, Grums

 

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
På jobbet: introduktionPå jobbetIntroduktionen på en ny arbetsplats påverkar inte bara den nyanställdes första intryck. Den kan också bidra till ett effektivare samarbete på sikt.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.