Lönen når inte över miniminivån

ÅKLAGARVÄSENDET2003-12-02

Åklagarmyndigheterna är i ekonomisk kris, och de anställda kan inte räkna med några lönelyft utöver det centrala avtalets miniminivåer.

Det betyder att ST-medlemmarna i genomsnitt får ut 3,0 procent från 1 april i år och ytterligare 3,3 procent från 1 juli 2003. Men ordföranden i ST-Åklagarväsende Margaretha Hofvenstam ser ändå ljuspunkter i avtalet.

– För det första är lägstanivåerna för tre olika sorters tjänster höjda, och för det andra får alla ut garantibeloppet för hela avtalsperioden, 600 kronor i månaden, redan nu. Vi har också kommit överens om att se över löneprinciper och hanteringen av utvecklingssamtal.

De nya lönerna kommer dock inte att betalas ut förrän i januari nästa år, detta på grund av åklagarmyndigheternas mycket kärva ekonomiska belägenhet.

– Vi lever på anslagskrediter fullt ut det här året, konstaterar Margaretha Hofvenstam. Arbetsgivaren har varit för optimistisk och trott att man skulle få mer pengar, men inte fått det.

Regeringens budgetproposition för nästa år innebär ytterligare åtstramningar, då de statliga myndigheternas anslagskrediter halveras och uppräkningen av förvaltningsanslag begränsas.
– Vi måste hämta hem 17 miljoner kronor nästa år, och det motsvarar enligt arbetsgivarens beräkningar 40 åklagare och 20 administratörer. Och det är långtifrån så många som lämnar med naturlig avgång, så det ser inte bra ut, säger Margaretha Hofvenstam.

ST-avdelningen har framfört att nedskärningarna bör ske genom avtalspensioner, för att undvika uppsägningar.
– Vi kan i alla fall se att arbetsgivaren blivit mer positiv till delpension. Vi har ju tidigare haft ett fall där man sa nej, för att man inte ansåg sig ha råd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA