Lyssna på ST, Reinfeldt!

LEDARE2006-09-26

Den nya fyrpartiregeringen har bara delvis sin linje klar. Det ger ST och andra fack möjlighet att påverka den kommande politiken.

Sverige är på väg att få en ny regering. På flera områden har den borgerliga alliansen aviserat vad man vill göra, men i stor utsträckning är den gemensamma politiken ännu ett oskrivet blad. Det innebär en hel del osäkerhet för många av STs medlemmar. I sin budgetmotion i våras talade de borgerliga partierna om »minskad statlig byråkrati«. Som ST Press berättar på nyhetsplats pekade man redan där ut flera myndigheter man vill avveckla. På andra statliga arbetsplatser lär radikala omorganisationer vänta. Att Ams är en av dem är ingen vågad gissning.

När den nya regeringen genomför stora förändringar krävs att man agerar som en ansvarsfull arbetsgivare. Medarbetare som berörs av förändringar måste känna trygghet och få stöd att komma vidare i arbetslivet.

Den nya regeringen ärver också ansvaret för generationsväxlingen inom staten. Som ST Press tidigare visat har var åttonde anställd i staten fyllt 60 år. En stor del går alltså i pension under mandatperioden. Därför är det olyckligt att de borgerliga partierna velat dra in de så kallade kompetensöverföringsjobben, som ger nyanställda möjlighet att arbeta vid sidan av kollegor som är på väg att lämna arbetslivet.

De borgerliga partierna vill också sälja flera statliga företag. Här finns skäl att vara försiktig. I tider då arbetstillfällen lämnar landet behövs krafter som håller emot, inte minst för att Sverige ska kunna behålla en ledande ställning inom forskning och utveckling. Staten har också genom sitt ägande möjlighet att driva på näringslivet i frågor som jämställdhet, mångfald och respekt för mänskliga rättigheter. En ny regering skulle kunna göra mycket för att utveckla statens roll som ägare.

På några områden har inga förändringar aviserats – tvärtom. Den gemensamma linjen har varit att inte röra anställningsskyddet, även om centern som enda parti varit inne på det spåret. Ändå var firandet knappt över på de borgerliga valvakorna innan näringsliv och högerdebattörer började beställa uppluckringar. Ofta med hänvisning till just centerns valframgång. Det framstår dock som en tämligen kreativ analys, med tanke på att partiet inte gick fram mer än 1,7 procentenheter och samlade under 8 procent av rösterna. Moderaterna, som denna gång lovat att inte förändra arbetsrätten, ökade med nästan 11 procentenheter. Nio av tio svenskar har alltså valt partier som inte vill försämra anställningstryggheten.

Förhoppningsvis kan en stark facklig röst hålla tillbaka attacker på anställningsskyddet. Kanske går det också att stoppa de föreslagna försämringarna i a-kassan, som har ett betydligt svagare stöd i opinionen.

Men en viktig uppgift för ett fack inom staten är också att utnyttja den unika chansen att föra fram förslag på hur den statliga sektorn kan utvecklas. Innan regeringspartierna bundit upp sig finns stora möjligheter att påverka politiken på områden som är viktiga för medlemmarna och till gagn för landet. ST har viktiga kunskaper att bidra med – och regeringen gör klokt i att lyssna.

Alexander Armiento
chefredaktör

vad tycker du?

Håller du med om åsikterna på ledarsidan, eller har du invändningar? Hör av dig med ett inlägg!
Ring 08-7905280, faxa 08-7905286,
eller mejla alexander.armientost.org

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA