Annons:
Växter
Fördjupning
AVAnn Dahlin0 kommentarerTyck till!

Må bättre med växter

Växter får oss att trivas bättre på jobbet. De tar också hand om föroreningar och damm och minskar problemen med torr luft och buller.
Orkidén brukar inte störa allergiker. Bild:Colourbox
Hyacinten bör man inte ha på kontoret eftersom allergiker ofta reagerar på den. Bild:Colourbox

Det kan tyckas självklart att det är trevligt med blommor och växtlighet. Det är också känt att naturen har läkande krafter både vid kroppsliga sjukdomar och vid psykiska tillstånd som utmattningssyndrom.

Vi vet mindre om hur växter påverkar vår arbetsmiljö. Men intresset växer. Vid Lunds universitet pågår ett avhandlingsarbete där man ska mäta

stress under arbete i gröna respektive kala miljöer. Och miljöföretaget Plantagon förbereder en svensk långtidsstudie om inverkan av växtlighet på kontor.

Växter drar åt sig damm, avdunstar vatten och tar upp giftiga ämnen i luften. Men hur mycket växtlighet som behövs för att påtagligt förbättra luften i exempelvis ett ventilerat kontor återstår att utforska.

– Vår hypotes är att det krävs en ganska stor mängd bladmassa per kontorsarbetsplats, men att man då får ett bättre inomhusklimat och minskade problem med allergier och torra ögon och slemhinnor, säger Leif Sieurin, som ska leda Plantagons projekt. Vi vill också se om korttidsfrånvaron minskar och effektiviteten ökar.

Att växter är braför den psyko­sociala miljön har dokumenterats i flera studier. En undersökning bland kontorsarbetande i USA visar att de som har levande växter på arbetsplatsen är mer tillfredsställda med sina jobb och med sina liv i allmänhet än de som inte har det. Männen i enkäten reagerade mest positivt på grönskan.

Andra forskningsresultat tyder på att växter på arbetsplatsen sänker blodtrycket och ökar kreativitet och produktivitet. Den nederländ-
ske forskaren John Bergs kommer fram till att effektivi­te­ten och upplevelsen av välbefinnande påverkas mest bland dem som har ett starkt dator­bundet arbete.

  

Blommar utan nysningar

När du själv pryder din arbetsplats med en växt måste du ta hänsyn till kolleger med allergier. Men allergiker brukar tåla:

 • Gullranka
 • Ampellilja
 • Toffelblomma
 • Bergpalm
 • Hibiskus
 • Höstglöd/Våreld
 • Moses stentavlor
 • Brudorkidé

En längre lista, framtagen av Astma- & Allergiförbundet, finns på alltomallergi.se.

 

Varning – besvärar ofta allergiker:

 • Benjaminfikus
 • Pelargon
 • Julstjärna
 • Hyacinter
 • Andra växter som doftar starkt eller avger växtsaft
Robotväxten ger svar på tal

En forskargrupp från universi­tetet i Keio i Japan har skapat en hybrid mellan robot och växt, anpassad för kontorsmiljöer, rapporterar tidningen M3. Forskarna fäste metalltrådar i grenarna på växterna och kopplade dem till en maskin i krukan. När man vinkar till växten eller pratar med den reagerar sensorer som drar i grenarna, och växten tycks svara. 

Växten blir som en möbel

En tydlig trend på arbetsplatserna är att krukorna får en större betydelse, säger Jan Palm, vd på Företagsväxter. Urvalet av färger, former och material har blivit oändligt, och krukan blir en del av helheten och mer som en möbel. Trenden går också mot högre krukor.

Bli den första att tycka till!
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem. De ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
HögskolanNyhetRegeringen uppdrar till 18 universitet och högskolor att anordna fler sommarkurser. Lärarutbildningar ska prioriteras särskilt. I budgeten för 2020 finns 75 miljoner kronor avsatt för sommarkurser.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.