Macron försöker locka med avgångsvederlag

FRANKRIKE2018-02-22

Den franska staten ska moderniseras. Planen är att ta bort 120 000 tjänster genom frivilliga avgångar. Det handlar om att rädda den offentliga servicen, hävdar presidenten Emmanuel Macron. Men flera fackförbund har redan varslat om strejk.

Offentliganställda i Frankrike kan få avgångsvederlag för att självmant sluta. Det handlar inte om ett öppet erbjudande till alla statsanställda, utan kommer att beröra utvalda myndigheter.

Det här är en ny metod i Frankrike för att banta den offentliga sektorn. Totalt ska 120 000 tjänster försvinna under de kommande fyra åren, med målet att sänka statens budgetunderskott.

Planen presenterades nyligen av premiärministern Edouard Philippe. Vilka som berörs och hur höga avgångsvederlag staten kan betala ut är långt ifrån klart ännu.

Under hela det kommande året ska facken få delta i överläggningar om vad regeringen kallar för en modernisering av den offentliga sektorn.

Det innebär också att stat och kommun ska anställa fler på ”privata villkor”, och att personalen i högre utsträckning ska få lön efter merit och prestation i stället för att omfattas av en gemensam lönetrappa.

Facken anser att planen bygger på en rad felaktiga idéer. De hävdar till exempel att löneskillnaderna mellan olika anställda redan i dag är stora och därför borde minska och inte öka. De pekar också på att många anställda inom den offentliga sektorn redan har osäkra kontrakt.

CGT, som är ett av de största facken, motsätter sig den grundläggande idén om att den offentliga sektorn måste krympas.

– Vi är inte för många. Det finns stora behov som inte tillgodoses idag, säger Jean-Marc Canon, generalsekreterare för CGTs federation för offentliganställda. Han nämner en aktuell skandal som handlar om att ett 40-tal bebisar har insjuknat i salmonella efter att ha fått bröstmjölksersättning från en fransk fabrik.

– Den har ju visat att det saknas statliga kontrollanter.

Han anser att statens budgetunderskott i stället ska minskas genom minskade bidrag till det privata näringslivet.

CGT har tillsammans med sex andra fack som organiserar offentliganställda, varslat om en generalstrejk 22 mars.

Även Frankrikes största fack, CFDT, är kritiskt till regeringens idéer, men anser att det är för tidigt att gå ut i konflikt och deltar därför inte i strejken.

Presidenten Emmanuel Macron säger å sin sida att reformen handlar om att rädda den offentliga servicen i Frankrike.

Jean-Marc Canon, generalsekreterare för CGTs federation för offentliganställda.
Bild: CGT
Jean-Marc Canon, generalsekreterare för CGTs federation för offentliganställda.

Fakta Frankrike

  • 5,4 miljoner personer arbetar inom den offentliga sektorn.
  • Omkring 80 procent av dem är ”funktionärer”, vilket bland annat innebär att de är garanterade jobb fram till pensionen.
  • 7 av 9 fackliga centralorganisationer har varslat om generalstrejk 22 mars i protest mot regeringens planer för den offentliga sektorn.
  • Frankrikes näst största fack CGT deltar, medan det största och mer reformistiska facket CFDT anser att det är för tidigt att gå ut i konflikt.Samma dag, 22 mars, har flera järnvägsfack varslat om strejk i protest mot planer på förändringar för det statliga järnvägsbolaget SNCF.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA