Malmström ny rättskommissionär

EU2014-09-05

Den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmströms nya ansvarsområde blir rättsväsende och korruption, enligt en organisationsskiss som läckt ut och presenterats av Euractiv på webben.

Antalet nominerade kvinnor till den nya EU-kommissionen är i dagsläget nio, sedan Polen dragit tillbaka sin nominering av Donald Tusk till förmån för Elżbieta Bieńkowska och Belgien nominerat Marianne Thyssen. Därmed undviker den nye ordföranden Jean-Claude Juncker nesan att tvingas presentera en kommission med sämre kvinnlig representation än den avgående.

För att kompensera för bristen på kvinnliga kommissionärer har Jean-Claude Juncker tidigare aviserat att de kvinnliga kommissionärerna ska få fler tunga uppdrag inom kommissionen. Enligt den hemliga organisationsskiss som Euractiv presenterat innebär det att den svenska kommissionären Cecilia Malmström, FP, ”befordras” från flyktingkommissionär till kommissionär med ansvar för rättsväsende och korruption. Italiens Federica Mogherini blir vice ordförande med ansvar för utrikespolitiken, Elżbieta Bieńkowska vice ordförande med ansvar för budget och finanser, Sloveniens Alenka Bratušek vice ordförande med ansvar för digitalisering och innovation, Bulgariens Kristalina Georgieva får ansvar för skatter och bedrägerikontroll, Danmarks Margrethe Vetager får ansvar för miljön, Tjeckiens Věra Jourová får ansvaret för transporter och rymden, Rumäniens Corina Creţu får ansvar för mänskligt bistånd och Belgiens Marianne Thyssen ansvar för ungdom, flerspråkighet och färdigheter.

Med nio kvinnliga kommissionärer i laguppställningen undviker Jean-Claude Juncker hotet från den socialdemokratiska gruppen i parlamentet att blockera den nya kommissionen, om den skulle ha färre kvinnliga kommissionärer än den avgående.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA