Man borde lägga ned hela LO-kollektivet

DEBATT2005-08-23

(Svar på ledaren
i ST Press nr 9/05)

Det står i huvudledaren i STPress nr 9: ”I Sverige beslutar i själva verket arbetsgivaren om nästan allting – från löner till företags överlevnad.” Det är ett helt vilseledande påstående.

Om arbetsgivaren bestämmer lönerna, vad är då den mycket penningslukande avtalsrörelsen till för? Och när det gäller företags överlevnad i Sverige, så är det just det mycket penningslukande LO-kollektivet som indirekt är orsak till företags dåliga överlevnadsförmåga i Sverige, genom att de har gjort arbetskraften onormalt dyr i vårt land, gjort det byråkratiskt mycket svårt för företagare och ställt onormalt höga krav på arbetsmiljö och arbetshälsovård. Och det har ju inte hjälpt särskilt mycket. Sjukskrivningstalen är ju skyhöga i vårt land ändå, trots miljö- och hälsovård.

Med så dåligt resultat borde man besluta att man lägger ner hela LO-kollektivet. Det har uppenbart inte varit till någon större nytta. I ledaren skrivs att arbetsgivaren beslutar nästan om allting, då har ju facket misslyckats kapitalt, trots idogt strävande alla dessa år.

Om de statliga företagen lämnar Svenskt Näringsliv och istället startar en egen arbetsgivarorganisation, så ställer de sig själva utanför utvecklingen och får uppgiften att konservera arbetarklassens privilegier och det är inte samhällsekonomin och våra efterkommande betjänta av. Då blir det så att arbetarna skaffar sig välfärd på de efterkommandes bekostnad och det är moraliskt ruttet.

Per Ronquist

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA