Mannen bakom valsedlarna

FÖRDJUPNING: NU HAR DU VÄL ÄNDÅ EN HEL DEL ATT STÅ I, CARL-OTTO?2003-09-09

ST-medlemmen Carl-Otto Björkling vid Valmyndigheten är en av personerna bakom den stundande EMU-folkomröstningen.

Av:  Christian Örjestål

Valmyndigheten, vad är det för något egentligen?

– Vi är en liten och ganska ung myndighet som arbetar med att planera och genomföra val och folkomröstningar. Myndigheten bildades sommaren 2001, innan det var vi en del av Riksskatteverket.

Är det ni som trycker upp valsedlarna?

– Ja, bland annat. Vi ser till att det finns röstlängder, röstkort, valsedlar, blanketter och kuvert. Och det rör sig om en hel del att trycka upp så vi upphandlar ofta priser för att trycka just valsedlar.

Det är mycket att trycka alltså?

– Inför EMU-folkomröstningen har vi tryckt upp 85 miljoner valsedlar.

85 miljoner!!!

– Och det är kanske lite för få. Till riksdags-, kommun- och landstingsvalen trycker vi upp ungefär 650 miljoner valsedlar.

Oj, då kan jag förstå att det finns en del att tjäna på regelbundna upphandlingar. Vad gör ni mer?

– Vi har ett ansvar att informera väljarna om hur, var och när de röstar. Än så länge har vi inte något ansvar för att höja röstdeltagandet, men det skulle mycket väl kunna vara möjligt att det är en rimlig utvidgning av vårt uppdrag.

Men till folkomröstningar brukar väl valdeltagandet vara högt?

– Det är ganska högt men så är folkomröstningar inte speciellt vanliga heller, och det går ofta lång tid mellan dem. Men det finns andra tillfällen där valdeltagandet är så lågt som 40 procent.

Vilka då?

– Valen till Europaparlamentet har varit dåliga. Inte ens varannan röstberättigad har utnyttjat sin röst.

Jag kan tänka mig att ni har fullt upp på valdagen. Hinner ni rösta själva?

– Vi kan ju alltid poströsta, men jag brukar faktiskt gå till min vallokal. Klockan åtta när porten slår upp så står jag där. Men en gång har jag ”fuskat” och poströstat.

Det skulle vara ganska bekvämt om man kunde rösta på Internet, vad tror du om det?

– Det pågår utredningar, och vi sitter med i en del arbetsgrupper. Men just nu finns det inget riktigt bra alternativ till de traditionella valen.

– En avigsida med att rösta hemma vid datorn är dessutom att det blir svårt att garantera det ”hemliga valet” som vi har här i Sverige.

Vad gör du efter den 14 september?

– Det finns en del efterarbeten att göra. Men när folkomröstningen är över så är det dags att börja arbeta med förberedelserna inför nästa val. Nya upphandlingar att göra.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA